Augustin Zegrean: Moţiunea de cenzură a PSD trebuie votată până pe 1 septembrie, altfel se încalcă Constituţia

| 18 aug, 14:06

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că o moţiune de cenzură poate fi depusă într-o sesiune parlamentară extraordinară, însă, pentru a nu încălca legea fundamentală, trebuie să fie votată în aceeaşi sesiune, aşadar până la începutul lunii septembrie.

"Constituţia spune că Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare şi în alte sesiuni extraordinare pe timpul vacanţei parlamentare. Constituţia nu face disticţie între ce se votează într-o sesiune ordinară şi ce se voteză în sesiune extraordinară. Problema cu moţiunea PSD e alta. O moţiune de cenzură trebuie să fie votată în sesiunea în care a fost depusă, pentru că un parlamentar nu poate semna două moţiuni într-o sesiune. Aşa spune Constituţia la articolul 113. Acum Parlamentul e în sesiune extraordinară. Prin urmare, moţiunea depusă de PSD trebuie votată în această sesiune extraordinară, deci până la 1 septemberie, când începe sesiunea ordinară. Dacă votul moţiunii se prelungeşte după 1 septembrie, se încalcă Constituţia", a explicat Augustin Zegrean pentru Adevărul.

Citeşte şi Cioloş: "Nu avem nevoie de răsturnări de guverne cu o lună înainte de alegeri şi cu paturile de la ATI pline"

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că analizează posibilitatea să sesizeze un conflict juridic de natură constituţională la CCR în legătură cu depunerea moţiunii de cenzură în vacanţă parlamentară.

"Analizăm posibilitatea să invocăm un conflict juridic de natură constituțională în perioada vacanței parlamentare. Niciun partid politic nu a făcut așa ceva, în ultimii 30 de ani. Nu am luat încă o decizie definitivă, dar analizăm toate argumentele constituționale. O moțiune de cenzură, în termeni constituționali, poate să dureze de la depunere până la votare, cel mult 5 zile. Gândiți-vă că avem 2 vacanțe parlamentare, dacă s-ar permite depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară, atunci s-ar putea depune 18 moțiuni în timpul vacanțelor parlamentare. Ori ce țară ar fi aia? Constituția spune clar: un parlamentar poate semna o singură moțiune pe sesiune parlamentară", a susţinut Ludovic Orban potrivit RomâniaTV.net.

Citeşte şi Şeful Cancelariei: Nu există niciun motiv serios pentru a da jos un Guvern în plină criză sanitară şi economică

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ