Autostrada Comarnic-Braşov ca la Radio Erevan: E mai ieftină

| 17 ian, 2014

Autostrada Comarnic-Braşov este un proiect esenţial pentru România, care va lega cele două provincii istorice: Transilvania şi Ţara Românească.

Realizarea proiectului va însemna un mare plus pentru dezvoltarea economică a României şi a turismului din zona respectivă. Piatra de moară este că autostrada se află la a treia încercare. Deci cel mai important lucru ar fi ca proiectul să se finalizeze, iar cu siguranţă toţi cei care au străbătut acea zonă speră ca de această dată va fi cu noroc.

 

Nimeni nu se îndoieşte de utilitatea autostrăzii Comarnic – Braşov, însă, cum era de aşteptat, au apărut şi cârcotaşii de serviciu, care ţipau ca din gură de şarpe că preţul e prea mare şi că se termină în 2017, în loc de 2016. Aceşti cârcotaşi uită că dacă se mergea pe proiectul lui Radu Berceanu costurile autostrăzii ar fi fost cu 20% mai mari decât acum. Lăsând la o parte propaganda cârcotaşilor de serviciu, în realitate costul autostrăzii nu este mare având în vedere complexitatea lucrărilor. Vorbim de construcţia a 53 de km de autostradă, plus 7 km de drumuri de legătură, de trei tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri. Pe scurt este o lucrare extrem de complexă ce se va realiza într-o zonă de munte şi este normal ca preţul pe km de autostradă să fie mai scump decât un km de autostradă construit în câmpie. Mai mult, în acest stadiu nu se poate vorbi de o supralicitare în contextul în care procesul negocierii costului a fost transparent şi monitorizat de BEI-BERD şi Banca Mondială, două instituţii extrem de prestigioase.

 

În ceea ce priveşte termenul de finalizare, companiile care se ocupă de construcţie au tot interesul să termine lucrarea cât mai repede pentru că numai după finalizarea lucrării vor începe să primească bani. Potrivit contractului, ce va fi semnat pe 20 aprilie, autostrada este finanţată integral cu ajutorul băncilor, iar statul român nu va plăti nimic până în 2017. „Nu suntem în situația de a plăti de la buget bani. Deci, pentru ca ei să ia bani, consorțiul trebuie să termine autostrada, iar statul va plăti banii abia după ce se finalizează autostrada. Perioada de exploatare a autostrăzii va fi de 26 de ani, iar CNADNR va rămâne un supraveghetor foarte dur al lucrării”, a declarat ministrul Dan Şova. Mai mult, cum în 2016 sunt alegeri locale şi parlamentare, guvernanţii noştri vor avea tot interesul să termine lucrarea până atunci.

 

Pe lângă aceste aspecte de ordin tehnic, cel mai important lucru este ca autostrada să se finalizeze, însă până atunci să vedem dacă va începe. Până acum au fost două tentative eşuate din cauza României. Astfel, pe 20 aprilie guvernanţii speră să semneze contractul cu consorţiul de firme, iar după vor începe lucrările atât dinspre Comarnic, cât şi dinspre Cristian.  Şansele ca acest proiect să fie unul de succes sunt mari având în vedere că Victor Ponta a declarat că finalizarea autostrăzii a devenit un obiectiv personal. Mai mult, USL pare pregătit să spargă ghinionul şi în acest domeniu, după cel reuşit cu fondurile europene. Până acum, în actualul mandat al USL au fost inauguraţi aproape 240 de km de autostrada, iar în acest an sunt prevăzuţi a fi daţi în folosinţă peste 90 de kilometri de autostradă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ