Avertisment: Ultimii sturioni sălbatici din Dunăre sunt în pericol de dispariţie

| 18 iul, 2013

Pescuitul de sturioni este interzis pe sectorul românesc al Dunării dar activităţile ilegale continuă să fie o ameninţare la adresa speciei, susţine ONG-ul World Wide Fund for Nature.

Care este starea populaţiei de sturioni din Dunăre? Este o întrebare fără răspus. Ceea ce este sigur pentru ONG-ul WWF este că această populaţie este în pericol şi că pescuitul ilegal este încă larg răspândit în România. ONG-ul a analizat luna trecută 30 de probe de caviar din România şi Bulgaria şi a ajuns la concluzia că în două treimi din cazuri a fost vorba de caviar vândut ilegal, cu încălcarea normelor Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie, notează publicaţia Le Petit Journal.

"Sturionul este o specie pe cale de dispariţie, care nu a cunoscut modificări timp de 300.000 de ani. Aici se adaugă pescuitul excesiv, presiunea pieţei şi imposibilitatea de migra din cauza proiectelor de infrastructură de pe Dunăre", susţine Magor Csibi, directorul pentru România a WWF.

România şi Bulgaria sunt cele două ţări din UE unde se găsesc sturioni sălbatici. În 1990, ţara noastră a fost în top cinci în lume la exportul de caviar. Între 1998 şi 2006, România a exportat 26 de tone de caviar. Dar stocul de sturioni a fost redus an de an. Conform cifrelor WWF, capturile de sturioni din România a crescut de la 1,1 tone în 1940 la 8 tone în 2005, ultimul an înainte de interzicerea pescuitului.

Care au fost efectele interdicţiei? După România şi Bulgaria a luat o măsură similară în 2011. Mulţi pescari, inclusiv din Deltă, au continuat să practice pescuitul. Potrivit raportului WWF, 68% din pescarii români nu resping faptul că sturionii se prind de plasele lor iar45% dintre ei consideră oportună denunţarea braconierilor. Dar, 96% din cei chestionaţi au spus că deoresc menţinerea tradiţiei de pescuit la acest peşte.

"Trebuie să fim alături de ONG pentru a creşte nivelul de conştientizare a cetăţenilor şi pescarilor cu privire la această problemă. Dacă nu facem nimic, va fi prea târziu", a declarat Lucia Varga, ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Restricţia cu privire la pescuitul de sturioni este valabilă până în 2015 şi rămâne de văzut dacă aceasta va continua şi după aceea. "Personal, cred că ar trebui să se menţină interdicţia de pescuit pentru refacerea stocurilor existente în anii '90", a spus oficialul Guvernului român.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ