Avocat: Starea lui Chiliman este bună, e un om puternic. Păcat de cariera lui de peste zece ani

| 18 iun, 23:21

Avocata primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, reţinut de DNA pentru luare de mită, spune că starea acestuia este ”foarte bună” şi că speră să rămână aşa şi de acum înainte, susţinând că este păcat că ”o carieră de peste zece ani de primar trece prin ceva de genul acesta”.

Avocata Carmen Popa a declarat, joi seară, la Ploieşti, că starea primarului Andrei Chiliman este una ”foarte bună” şi că speră ca starea acestuia să rămână la fel şi de acum înainte, ea adăugând că edilul este ”un om puternic, pentru că altfel nu ar fi putut fi un om politic puternic şi un foarte bun primar”.

”Nimic din ce este în actul de învinuire nu este opozabil în opinia dumnealui, este păcat că o carieră de peste zece ani de primar trece prin ceva de genul acesta”, a spus avocata.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA Ploieşti, după mai mult de patru ore de audieri, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauză în care este cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Ulterior, procurorii au dispus, în urma audierilor, reţinerea consilierului local PNL Ion Brad.

Andrei Chiliman şi Ion Brad urmează să fie transportaţi în arestul Poliţiei Câmpina, iar vineri vor fi prezentanţei instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă.

La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Ploieşti mai sunt audiaţi Ioana Costescu şi Vlad Moisescu.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă, joi seară, într-un comunicat, că primarul Andrei Chiliman este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, procurorii antocorupţie dispunând reţinerea acestuia pentru 24 de ore.

De asemenea, procurorii au început urmărirea penală faţă de Vlad Octavian Moisescu şi Ioana Costescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, şi liberalul Ion Brad, consilier local la Sectorul 1, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

În ordonanţele procurorilor se arată că încă din anul 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din acesta, Ioana Costescu (consilier personal al primarului Andrei Chiliman şi interfaţa lui Moisescu la Primăria Sectorului 1), Andrei Chiliman şi Ion Brad (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

”Vlad Moisescu era cel care coordona grupul infracţional, solicita şi încasa comisioanele şi dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, în timp ce Ioana Costescu şi Ion Brad derulau activităţi de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar Andrei Chiliman, prin prisma atribuţiilor conferite de funcţia sa, garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora”, se arată în comunicatul DNA.

Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărţiţi între Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, Andrei Chiliman şi filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.

Diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

Concret, grupul infracţional a obţinut de la reprezentanţii a două societăţi comerciale beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier), sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 lei. Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului I Bucureşti către firma respectivă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituţia publică menţionată, potrivit DNA.

Surse judiciare declarau că firma controlată de Gheorghe Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte cu Primăria Sectorului 1, pentru consultanţă în activităţi precum lucrări de asfaltare şi anvelopări de blocuri. Angajaţi ai Primăriei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Unul dintre contractul, care avea ca obiect "Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier", ar fi fost încheiat între Primăria Sectorului 1, în calitate de achizitor, şi SC Romair Consulting SRL, în calitate de prestator, în 13 septembrie 2011.

Sursele citate precizau că, pentru a plăti "comisionul" stabilit în schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat pentru obţinerea de la Primăria Sectorului 1 a contractului din 13 septembrie 2011, o parte din banii încasaţi de firma lui Gheorghe Boeru din fonduri publice (inclusiv din cei încasaţi de la SC Hidro Prahova SA) ar fi fost tranzitaţi, la dispoziţia omului de afaceri, fără a avea la bază justificări economice reale, scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al acestuia.

Conform surselor citate, în vara anului 2012 ar fi fost daţi 300.000 de lei, la sediul Primăriei Sectorului 1, în baza unei înţelegeri între Gheorghe Boeru şi Vlad Octavian Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman.

Sursele citate susţineau că banii ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost dus la DNA Ploieşti joi după-amiază, fiind preluat de anchetatori de la Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, unde a ajuns cu o cursă de la Bruxelles. Întrebat, la ieşirea din aeroport, despre acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Chiliman a răspuns: "Nu am făcut niciodată aşa ceva".

Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucureşti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost şi deputat de Bucureşti timp de două legislaturi: 1996-2000 şi 2000-2004.

La DNA Ploieşti, au fost aduşi, pentru audieri, şi consilierul local Ion Brad, Vlad Moisescu şi Ioana Costescu.

Liberalul Andrei Chiliman este vizat de o anchetă a DNA Ploieşti, procurorii anticorupţie făcând percheziţii, joi, la sediul primăriei, la locuinţa edilului şi la locuinţele altor trei suspecţi din acest dosar, printre care Vlad Moisescu şi Ioana Costescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 iun, 20:08
Cezara
lmunca
Cea mai noua oportunitate! Pot sa-ti arat ca ai toate motivele sa incepi cu incredere colaborarea cu noi! Acum chiar poti sa castigi bani, garantat si dovedit, asa cum vei vedea si in filmul extrem de clar. Instantaneu te vei convinge ca acest video prezinta ceea ce cautai de mult timp. Totul este extraordinar de serios si, cand te hotarasti sa castigi bani, cere-mi mai multe detalii la adresa mea de email:[email protected]
22 iun, 20:07
Cezara
lmunca
Cea mai noua oportunitate! Pot sa-ti arat ca ai toate motivele sa incepi cu incredere colaborarea cu noi! Acum chiar poti sa castigi bani, garantat si dovedit, asa cum vei vedea si in filmul extrem de clar. Instantaneu te vei convinge ca acest video prezinta ceea ce cautai de mult timp. Totul este extraordinar de serios si, cand te hotarasti sa castigi bani, cere-mi mai multe detalii la adresa mea de email:[email protected]
19 iun, 08:13
palada pufosul
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea lui Sebastian Ghiță de a fi scos de sub control judiciar, în dosarul în care este cercetat și Iulian Herțanu, informează Agerpres.

Pe 16 iunie, lui Ghiță i s-a adus la cunoștință că i s-a prelungit măsura controlului judiciar cu încă 60 de zile, într-un dosar în care procurorii îl acuză de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Procurorii fac cercetări cu privire la fraudarea de fonduri europene în legătură cu lucrările de extindere a canalizării în orașul Comarnic, executate de compania Grossmann.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ