Avocatul LPF: mi-e greu să cred că Steaua va fi rejudecată din nou

| 04 iun, 2013

Avocatul Ligii Profesioniste de Fotbal, Cătălin Ciubotă, nu crede că FC Steaua poate fi penalizată pe plan sportiv în România, deoarece s-a dat deja un verdict în acest dosar.

"Din moment ce s-a judecat o dată, s-a aplicat o sancţiune, mi-e greu să cred că Steaua va fi rejudecată din nou după regulamentul din 2008. Nu poţi fi sancţionat de două ori pentru aceeaşi faptă, dar cazul a rămas în suspendare pentru că a mai existat o sesizare atunci când a venit rechizitoriul şi acea sesizare practic a rămas în suspendare. Acum, cum va fi judecată, cum se va aşeza acest cadru procedural, vă spun sincer, nu e de competenţa mea, pentru că asta o vor face organele abilitate", a spus avocatul Ciubotă, la o televiziune de sport.

Cătălin Ciubotă a afirmat că în cazul în care, totuşi, cazul va fi redeschis, Steaua va fi judecată după regulamentul disciplinar valabil în sezonul 2007/2008, când s-a petrecut fapta. "În primă insanţă s-a dat verdict de depunctare a clubului şi amendă, iar ulterior s-a dat o amendă şi suspendare pentru Gigi Becali şi jucătorii care fuseseră implicaţi atunci. CAF a schimbat încadrarea juridică şi a aplicat sancţiune pentru tentativă de manipulare a unui joc. A schimbat încadrarea din articolul 60 în articolul 61. La articolele 1 şi 2 scrie că prezentul regulament dispune numai pentru viitor şi se aplică pentru trecut numai în cazul unui regim sancţionator favorabil. Regulamentul direct aplicabil în acest caz este regulamentul 2007-2008 care sancţiona într-un alt mod şi în alte limite corupţia. Atunci premierea parcă nici nu era pedepsită sau era pedepsită într-un alt cuantum", a completat Ciubotă.

Oficialul LPF a menţionat că UEFA poate să ia o decizie de sancţionare a Stelei privind participarea în cupele europene, iar LPF poate să nu mai hotărască nimic în acelaşi timp. "Fiecare for aplică sancţiune pentru competiţia pe care o organizează, respectiv FRF pentru competiţiile pe care le organizează, LPF pentru competiţia pe care o organizează şi UEFA pentru Liga Campionilor, Liga Europa şi Campionatul European, deci nu ne facem de râs cu nimic dacă UEFA dă o sancţiune, iar pe plan intern nu se mai ia nicio hotărâre. Sunt eşalone disciplinare pe nivele de organizare a competiţiei diferite", a explicat Ciubotă.

La 4 iunie 2008, echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată cu şapte puncte de Comisia de Disciplină a FRF, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte după scandalul valizei cu bani. Finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele de atunci al grupării ardelene, Anton Doboş, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei.

Comisia de Apel a păstrat aceste sancţiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat, la 3 iulie 2008, toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Doar Becali şi Doboş au primit din partea CAF o suspendare de şase luni şi o penalitate de 200.000 de lei, fără a li se interzice accesul pe stadion.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ