Avocatul Poporului atacă la CCR legile privind formarea sindicatelor

| 20 feb, 17:12

Avocatul Poporului a sezizat la Curtea Constituţională (CCR) excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din legea dialogului social, apreciind că acestea încalcă dreptul de asociere garantat de legea fundamentală, de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi de Carta Socială Europenă.

Avocatul Poporului a declarat luni într-un comunicat de presă că: „Deși Curtea Constituțională s-a pronunțat prin Decizia nr. 939/2012 asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea dialogului social nr. 62/2011, în sensul constituționalității, Avocatul Poporului apreciază că, în prezent, se impune reexaminarea dispozițiilor legale criticate, având în vedere stadiul actual al societății românești, al noilor realități sociale și economice din România, în condițiile în care impunerea unui număr de cel puțin 15 angajați din aceeași unitate pentru constituirea unui sindicat conduce la suprimarea dreptului la asociere sau ar fi sinonimă cu o asemenea suprimare”.

Avocatul Poporului consideră că prevederile respective sunt în afara spiritului legii fundamentale, a Convenţiei europene şi afectează însăşi libertatea sindicală ca urmare a impunerii prin lege a unui număr minim de membrii pentru formarea unui sindicat, raportat la aceeaşi unitate.

Astfel, “într-o economie ce se bazează pe întreprinderi mici și mijlocii, cu o medie între 5 și 26 de salariați, pragul minim de 15 salariați pentru înființarea unui sindicat apare ca excesiv și reprezintă o piedică pentru angajații din întreprinderile mici și mijlocii de a-și face un sindicat”, afirmă Avocatul Poporului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ