”Baieții deștepți” din energie încep să își plătească păcatele

| 01 aug, 2013

Acțiunea în instanță deschisă de Hidroelectrica împotriva celor doi traderi de energie duce mai departe lupta prin care compania de stat a reușit să se elibereze de ”băieții deștepți” care au adus Hidroelectrica într-o situație financiară dezastruoasă.

Recent ieșită din insolvență, Hidroelectrica duce mai departe procesul de ”curățare” a portofoliului de clienți început de ceva vreme. Astfel, o știre sosită pe agențiile de presă anunță că producătorul de electricitate "hidro" a acţionat în instanţă traderii de energie Alpiq Romindustries şi Energy Holding, cărora le cere "câteva sute de milioane de lei", reprezentând prejudicii cauzate de contractele bilaterale.

După cum a explicat Remus Borza, președintele Cosiliului de Supraveghere al companiei, aceste prejudicii au fost produse ca urmare a faptului că, prin respectivele contracte bilaterale, denunțate după intrarea în insolvență a Hidroelectrica, respectivele companii cumpărau energie la un preț cu cel puțin 50% sub cel al pieței. Ca urmare, contractele în discuție au condus la formarea unor găuri uriașe în bugetul Hidroelectrica. Mai exact, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, firme din grupul elveţian Alpiq, au cauzat companiei un prejudiciu de 850 milioane de lei, în timp ce contractul cu Energy Holding a produs pierderi de 1,4 miliarde de lei.

Acțiunea în instanță deschisă de Hidroelectrica împotriva celor doi traderi de energie duce mai departe lupta prin care compania de stat a reușit să se elibereze de ”băieții deștepți” care au adus Hidroelectrica într-o situație financiară dezastruoasă. Numai în primele cinci luni ale anului trecut, ca urmare a acestor contracte păguboase, Hidroelectrica ajunsese să înregistreze pierderi de 120 de milioane de euro.

După ce a intrat însă în insolvență, producătorul de energie hidro și-a revenit în mod spectaculos, trecând rapid de la pierderi la profituri record. Astfel, până în luna mai a anului 2013, Hidroelectrica reușise să obțină deja un profit cu 110 milioane lei mai mare decât profitul înregistrat de societate pe întreg anul 2010.

Revenirea pe profit a Hidroelectrica s-a datorat unui proces complex, care a însemnat reorganizarea întregii activități a companiei și reașezarea ei pe baze economice sănătoase. Iar aici, în mod firesc, administratorul judiciar și-a concentrat în mod special atenția către contractele cu ”băieții deștepți”. Aceste contracte au permis unor companii private, gen Alpiq sau Energy Holding, care cumpărau energia de la Hidroelectrica pe un preț de nimic raportat la prețul pieței, să prospere pe seama producătorului de energie "hidro" și, implicit, pe seama contribuabilului român.

Pierderile Hidroelectrica, care au crescut pe măsură ce traderii respectivi au început să înregistreze profituri tot mai mari, s-au adăugat la deficitul bugetului general consolidat. Iar acest deficit a trebuit acoperit cu împrumuturi, pe care statul trebuie să le restituie alocând resurse care ar fi putut merge către educație, sănătate, investiții sau alte domenii cheie.

În aceste condiții, acțiunea începută în instanță de către Hidroelectrica reprezintă o reparație morală și economică firească. Și este de sperat că justiția va face dreptate, transmițând astfel un avertisment tuturor ”băieților deștepți” care s-au îmbogățit de pe urma statului și a contribuabilului român.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ