Balaban Grăjdan, condamnat la 3 ani de închisoare pentru favorizarea lui Adrian Năstase

| 16 iun, 22:53

Balaban Grăjdan, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnat marţi de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, după ce a emis o adresă prin care arăta că nu există prejudiciu în dosarul "Trofeul calităţii", în care era judecat fostul premier Adrian Năstase, potrivit Agerpres.

 

De asemenea, instanţa a impus un termen de încercare de 6 ani. Decizia nu este definitivă.

Potrivit DNA, în 22 mai 2012, Balaban Grăjdan, în calitate de inspector general al ISC, a emis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă prin care inspectoratul contesta existenţa prejudiciului în dosarul "Trofeul calităţii", în care erau judecaţi Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Popovici şi Vasile Mihai Cristian.

"Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcţie şi înainte de preluarea efectivă a atribuţiilor specifice funcţiei de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor şi într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC. Mai mult, inculpatul Balaban Grăjdan a premeditat săvârşirea infracţiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanţă a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpaţii judecaţi de instanţa supremă. Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penală respectivă, ISC nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil şi nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmaţiilor făcute, printre altele, un Raport al Curţii de Conturi pentru anul 2004 care nu există", susţin procurorii.

În dosarul "Trofeul calităţii", prin sentinţa penală din 30 ianuarie 2012, ÎCCJ îi obligase pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan şi Mariana Popovici la plata în solidar cu SC Eurografica SRL a peste 3,3 milioane lei despăgubiri civile către ISC şi pe Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana şi Bogdan Popovici, Vasile Mihai Cristian - la plata în solidar a peste 3,1 milioane lei cu titlu de despăgubiri civile.

DNA consideră că, în aceste condiţii, adresa emisă de Balaban Grăjdan crea premisele administrării de probe suplimentare şi venea în sprijinul apărării inculpaţilor.

 

"Efectele acestui document au fost înlăturate ca urmare a adresei de revenire transmisă de către ISC. Ulterior, prin decizia penală nr. 60 din 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători a dispus condamnarea inculpaţilor şi obligarea acestora la plata de despăgubiri civile către ISC", mai arată DNA.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 iul, 10:09
palada pufosul
pe Nastase il doare in fular de condamnarea grajdanului
furnicuta din ostirea PSD,victima colaterala ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ