Băncile dau în sfârșit cu subsemnatul

| 26 sep, 2013

Decizia luată de Executiv vine să transpună în legislația românească o directivă europeană, care ar fi trebuit implementată complet încă de la 1 ianuarie 2007.

De la 1 octombrie, clienții băncilor vor avea în sfârșit la dispoziție mijloacele necesare pentru a lupta împotriva clauzelor contractuale abuzive. Astfel, în ultima ședință de guvern, Cabinetul Ponta a decis că începând cu această dată vor intra în vigoare articolele 12 şi 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, aşa cum au fost modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Conform noilor prevederi, dacă instanţele constată că o anumită clauză este abuzivă, vor putea dispune eliminarea acesteia din toate contractele care o conţin, încheiate de către respectiva bancă sau prestator. De asemenea, parcursul procesual al litigiilor care au ca obiect clauzele abuzive ar urma să fie mult simplificat. Mai exact, acesta ar urma să cuprindă doar două etape, prima instanță sesizată fiind Tribunalul, urmând ca judecarea apelului să revină curților de apel.

Decizia luată de Executiv vine să transpună în legislația românească o directivă europeană, care ar fi trebuit implementată complet încă de la 1 ianuarie 2007. La insistențele FMI și ale sectorului bancar, autoritățile au amânat însă până acum de două ori intrarea în vigoare a modificărilor legislative necesare, ultima amânare având loc chiar la începutul acestui an.

Și de această dată s-a crezut inițial că guvernul va decide o nouă prorogare a modificărilor respective și va ceda în fața presiunilor venite dinspre sistemul bancar. Cei care susțineau o asemenea amânare argumentau că intrarea în vigoare a respectivelor modificări risca să destabilizeze sistemul, în condițiile în care pierderile provocate erau estimate la aproape 1 miliard de euro. De asemenea, au existat chiar și unele voci, venite inclusiv dinspre BNR, care considerau că intervenția statului în conflictele dintre bănci și clienții acestora este ilegitimă, în condițiile în care românii ar trebui să-şi asume contractele cu clauze abuzive, odată ce şi-au pus semnătura pe ele.

Cabinetul Ponta a refuzat însă să cedeze acestor presiuni și a dat undă verde implementării modificărilor în discuție. Iar în luarea acestei decizii, care a stârnit o evidentă iritare în interiorul sistemului bancar, pare să fi cântărit semnificativ faptul că avem un cabinet condus de un premier social-democrat.

Guvernul condus de Victor Ponta se aliază astfel cu românii împotriva acelor bănci care au încercat fără niciun fel de scrupule să le exploateze lipsa de cunoștințe financiare. Chiar dacă modificările legislative în discuție nu vor începe să producă imediat efecte concrete în raport cu eliminarea clauzelor abuzive, românii vor putea începând cu 1 octombrie să își caute dreptatea în justiție și să spere în mod întemeiat că vor avea câștig de cauză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 sep, 2013
Corneliu
Comisionul de risc
Sa spuna bancherii, in cazul "comisionului de risc", ce risc si-a asumat banca, atunci cand eu am ipotecat casa de 65000 euro, pentru un imprumut de 28000 de euro;deci ce reprezinta acest comision, daca nu o "CLAUZA ABUZIVA" ?
Asa ca peste putin timp, vrem si banii si mii de scuze din partea acestor bancheri, care "sufera" din cauza crizei (de nervi).

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ