Barnier: Un acord de liber-schimb după modelul celui cu Canada, singura opțiune pentru relația viitoare cu Londra

| 12 dec, 09:50

Un acord de liber-schimb între Uniunea Europeană și Marea Britanie după modelul celui existent între UE și Canada este singura opțiune realistă după ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar în 2019, date fiind chiar cerințele Londrei, a declarat vineri negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, transmit Reuters și dpa.

Marea Britanie nu dorește să fie parte a pieței comune, a uniunii vamale sau să fie supusă deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene, a punctat Barnier.

''Dacă iei toate acestea, cu ce rămâi? Un singur lucru: un acord de liber-schimb pe model canadian'', a declarat Barnier într-o conferință de presă.

''Guvernul britanic însuși este cel care stabilește aceste linii roșii, ceea ce închide anumite uși. Așadar, acesta este modelul pe baza căruia vom lucra'', a subliniat Barnier.

Fiecare model de asociere cu un state terțe are ''propriul său echilibru între drepturi și obligații'', a mai arătat negociatorul-șef al UE.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Executivul comunitar a apreciat că au fost înregistrate ''progrese suficiente'' cu privire la termenii ''divorțului'' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relației dintre UE și Londra.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ