Băsescu: Agricultura românească este submecanizată

| 06 iun, 2013

Președintele Traian Băsescu a declarat azi la Fundulea că România are un tractor la 57 de hectare în timp ce media din UE este de un tractor la 10-15 hectare. "E clar nivelul de submecanizare a agriculturii românești", a spus acesta.

Traian Băsescu, prezent la Institutul Agricol Fundulea, a anunțat că la 30 iunie va fi terminat și pus în dezbatere publică raportul Comisiei prezidențiale pentru elaborarea strategiei agricole până în 2030. "Speranța mea e că pe 30 iulie vom avea o viziune clară asupra evoluției agricultuii pe următorii 15-20 de ani", a spus șeful statului.

"Încă de acum doi ani s-a constituit o comisie pentru strategia agricolă pânâ în 2030. În aceasta lucrează peste 30 de specialiști de la Academia Agricolă și fermeri. Ne aflăm cu 6-7 luni înainte de începerea noului exercițiu bugetar al UE. România va avea o alocare cu circa 4,5 miliarde euro mai mare pentru cei doi piloni, iar pentru plățile directe lucrurile stau destul de bine în raport cu precedentul exercițiu, creștere cu 5 miliarde de euro. Prin decizia Consiliului European există o flexibilitate de a se muta banii de pe pilonul 1 (plățile directe) pe pilonul 2 (dezvoltare rurală). Fiecare guvern are dreptul să miște 25% din bani. Aici e cheia deciziei: care e prioritatea? Cât poate fi mutat de la plăți directe la dezvoltare rurală sau invers? Aceste lucruri pot fi stabilite doar de specialiști", a declarat Băsescu.

Președintele și-a manifestat dorința ca toate partidele din Parlament să cadă la înțelegere pentru semnarea unui acord pentru aprobarea Legrii Agriculturii. "Cred că prima urgență e ca aceasta strategie să furnizeze guvernului elemente pentru elaborarea planului național de dezvltare rurală ce trebuie predat CE pentru alocări. Am convingerea că se vor găsi resurse pentru achiziția de mașini agricole. România are un tractor la 57 ha. Comparativ, media UE este de un tractor la 10-15 ha. E clar nivelul de submecanizare a agriculturii românești. Avem nevoie de instruire, de tot mai mulți specialiști. Avem nevoie de cercetare", a mai spus Băsescu.

Potrivit acestuia, un exemplu de supraperformață în agricultură este în sectorul viticol. "În câțiva ani, datorită investițiilor, a banilor de la UE, am ajuns la un nivel extrem de ridicat, cantitativ și calitativ, în viticultură. La fel se poate întâmpla în toate sectoarele, cu condiția să ne stabilim corect prioritățile", a mai afirmat președintele statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ