Băsescu: Am promulgat noua lege a restituirilor

| 15 mai, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat noua lege a restituirilor chiar dacă a primit foarte multe solicitări de a o respinge. Curtea Constituţională a respins în urmă cu câteva zile contestaţia PDL în cazul Legii privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament.

"Am promulgat şi noua lege de accelerare a restituirilor. Ca şi pentru procurori, şi pentru această lege am primit foarte multe solicitări să o resping. Şi această lege, în viziunea unora, este nenorocirea României şi încălcarea statului de drept. Rezist şi acestui tip de presiune pentru simplul motiv că am constatat că este nelegitimă, nerealistă şi nu ar face decât să întârzie procesele şi aşa extrem de întârziate în ceea ce priveşte retrocedările. Legea are un set de puncte tari şi are şi câteva vulnerabilităţi. Prefer să o promulg decât să o trimit înapoi la Parlament de unde nu mai ştim cum ar ieşi", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Punctele tari ale legii

- regula generală a legii o reprezintă restituirea în natură,

- legea îşi propune să răspundă jurisprudenţei CEDO, în condiţiile în care România a pierdut multe procese la Curtea Europeană pe această speţă

- legea prevede implementarea unor măsuri privind urgentarea termenelor de retrocedare,

- legea oferă o procedură mai transparentă în procesul de restituire a proprietăţii.

- legea este mult mai transparentă faţă de legislaţiile anterioare: unii făceau o cere azi şi primeau într-o lună, alţii stăteau în procese ani de zile. Nu spun că este soluţia ideală, dar este o soluţie transparentă şi aceasta.

- în caz de despăgubiri, legea oferă despăgubire integrală foştilor proprietari şi moştenitorilor acestora.

Puncte slabe

- nu se prevede care este efectul prelungirii termenului de restituire, cât se poate prelungi peste termenul de aplicare a legii;

-  o altă problemă este legată de modalitatea de valorifocare a punctelor în numerar care nu este prevăzută în textul legii.

"Am avut o discuţie cu prim-ministrul şi am stabilit că toate aceste observaţii vor fi clarificate ori prin normele de aplicare sau prin modificări ale legii. Am convingerea că prim-ministrul îşi va păstra obligaţia asumată", a subliniat preşedintele.

Şeful Statului a precizat că România este singura ţară fostă comunistă care a mers pe principiul „restitutio in integrum“. Deşi foştii proprietari aşteaptă de mult timp, trebuie să înţeleagă că această generaţie este de acord să plătească pentru lucruri pe care nu le-a făcut.

Recent, Curtea Constituţională a respins contestaţia PDL în cazul Legii privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament.

Premierul anunţa încă de la sfârşitul lunii trecute că această lege va fi promulgată de preşedinte.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ