Băsescu, aviz pentru urmărirea penală a lui Videanu

| 08 sep, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a transmis astăzi ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, pentru a se proceda conform legii.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, în raport cu dispoziţiile art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constituţia României, republicată, art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, citat de Agerpres.

Preşedinţia mai informează că legat de cererea de urmărire penală pentru Adriean Videanu, transmisă ministrului Justiţiei, preşedintele Băsescu a înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În urmă cu o săptămână, procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului şi Preşedinţiei declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, respectiv faţă de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Faptele reţinute în sarcina celor doi au fost săvârşite în perioada în care aveau calitatea de ministru al economiei şi formează obiectul unui dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, se arată într-un comunicat transmis de biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie.

Astfel, în conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al PÎCCJ a solicitat Senatului României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator în Parlamentul României în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru infracţiunile de complot şi subminarea economiei naţionale prevăzute de art. 167 alin. 1 C. pen. şi art. 165 alin. 1 şi 2 C. pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C. pen., fapte comise în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008.

De asemenea, s-a solicitat preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru aceleaşi infracţiuni, comise însă în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010.

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, luni, procurorului general, să sesizeze Senatul României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian şi Adriean Videanu.

DIICOT susţine că, în perioada decembrie 2006-decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al Interagro.

Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ