Băsescu, cu ocazia Zilei Romilor: integrarea comunităţilor rome reprezintă o prioritate pentru România

| 08 apr, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, în care afirmă că este necesară perceperea comunităţilor rome ca un partener demn şi de încredere în construcţia României şi a unui viitor mai bun.

Şeful statului subliniază în mesaj că integrarea comunităţilor rome reprezintă o prioritate pentru ţara noastră, dar şi pentru Europa.

"Doresc să transmit urările mele cele mai calde comunităţilor rome cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor. Integrarea comunităţilor rome este un subiect prioritar pentru România, dar şi pentru întreaga Europă. Acest proces este unul de lungă durată şi nu va putea reuşi decât printr-un rol covârşitor acordat educaţiei, ca bază a unei bune inserţii sociale. Comunitatea romă trebuie să fie încurajată să îşi asume identitatea şi, prin aceasta, unicitatea unei bogăţii spirituale şi culturale care îşi pune amprenta asupra identităţii multor popoare, inclusiv asupra poporului român", se arată în mesajul preşedintelui Băsescu.

În opinia acestuia, este necesară perceperea comunităţilor rome drept un partener demn şi de încredere.

"Este important ca această zi să ne determine să ne gândim la modul în care percepem, la nivel individual şi la nivelul societăţii, comunitatea romă. Nu este suficient să condamnăm prin lege discriminarea, segregarea, actele de violenţă comise din ură rasială. Cel mai dificil este să încercăm să schimbăm mentalitatea colectivă, să conştientizăm faptul că romii trebuie priviţi nu doar ca reprezentanţi ai unei etnii, ci, deopotrivă, drept cetăţeni ai Europei. Fireşte, statutul de cetăţean reprezintă o sumă de drepturi şi de obligaţii care, odată interiorizate şi asumate, trebuie să ne ghideze în toate acţiunile noastre, în vederea binelui comun. Cred că este necesar să percepem comunităţile rome ca pe un partener demn şi de încredere în construcţia României şi a unui viitor mai bun", susţine preşedintele Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ