Băsescu – de la marinărie la economie, calea e lungă şi plină de gafe

| 18 sep, 2013

În declaraţia de presă susţinută la Cotroceni, preşedintele Băsescu nu a surprins pe nimeni. A acţionat în acelaşi registru conflictual, a amplificat tensiunile existente în loc să la aplaneze – aşa cum prevede Constituţia – şi nu a adus nimic constructiv în dezbaterea privind oportunitatea sau lipsa de oportunitate a demarării exploatării de la Roşia Montană.

Cu alte cuvinte, şeful statului s-a dezlănţuit împotriva Executivului în căutarea de puncte electorale.

În înşiruirea de acuzaţii şi atacuri, mass-media a trecut tocmai peste acele pasaje care vorbesc de la sine despre pregătirea preşedintelui Băsescu pe teme economice. Încercând să ne explice cum România poate păstra aurul care va fi eventual extras de la Roşia Montană, şeful statului a făcut referire la o emisiune de obligaţiuni în lei a BNR prin care românii ar putea asigura finanţarea necesară achiziţionării aurului de către Banca Centrală, astfel încât metalul preţios să rămână în rezervele BNR, fără a mai lua calea stărinătăţii.

Conform argumentului pe care şeful statului a dorit să-l susţină, creşterea rezervei de aur a BNR ar fi fost utilă în condiţiile în care România are obligaţia reducerii ratei rezervei minime obligatorii la depozitele în valută. Numai că limitele preşedintelui Băsescu în a explica situaţia au fost evidente, iar şeful statului a gafat grav. Astfel, preşedintele a susţinut că "vom avea obligaţia să ne reducem rezerva valutară, repet, rezerva valutară, la 2% când intrăm în zona euro". Cu alte cuvinte, Traian Băsescu se referea la toată rezerva valutara a BNR când, de fapt, este vorba despre depozitele în euro pe care băncile sunt acum obligate sa le depună la BNR. Aceste depozite sunt garanţii de bonitate ale băncilor păstrate la BNR.

De altfel, nu este pentru prima dată când preşedintele Băsescu se pronunţă pe teme pe care fie nu le stăpâneşte, fie îl depăşesc. Cel mai elocvent exemplu care confirmă lipsa de pricepere pe zona economică îl reprezintă înseşi sarcinile pe care şeful statului le-a trasat guvernelor PDL conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. Sub atenta oblăduire a lui Traian Băsescu, guvernările PDL au impus măsuri de austeritate iraţionale care au accentuat curba de sacrificiu pentru majoritatea românilor, au fost tăiate fără milă pensii şi salarii, au fost concediaţi colectiv sute de mii de funcţionari, iar investitorii au fugit de şi din România.

Foarte probabil, gafele preşedintelui Băsescu pe zona economică nu vor fi ultimele, mai ales dacă va marşa în continuare pe aceleaşi ieşiri la rampă care nu numai că nu-i aduc niciun avantaj pe termen lung, dar îi erodează şi credibilitatea rămasă. Vestea bună este însă aceea că Traian Băsescu intră în ultimul an de mandat. Iar viitorul preşedinte are datoria de a impune un alt model prezidenţial, mai aproape de cetăţeni şi orientat către mediere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 sep, 2013
cantautor
ai dreptate ca s-a exprimat gresit...
insa ,citindu-te regulat pot afirma si eu fara tagada:
Pop– de la specialist in comunicare la economie, calea e lungă şi plină de gafe...
despre ziaristica,ce sa mai vorbim...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ