Băsescu, despre acordul cu FMI: Să primesc "proiectul de acord" de la Guvern şi discutăm

| 10 feb, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni dimineaţă, că aşteaptă de la Guvern "proiectul de acord cu FMI" pentru a-l discuta. "Să primesc proiectul de acord de la Guvern şi discutăm”, a spus Băsescu.

Întrebat, luni dimineaţă, la Cluj-Napoca, de presă, la ieşirea de la hotelul unde a fost cazat, cum rămâne cu acordul cu FMI, Traian Băsescu a spus că aşteaptă să primească proiectul. "Să primesc proiectul de acord de la Guvern şi discutăm”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a plecat luni dimineaţă spre Bucureşti, cu un avion de linie de pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, unde a fost condus de primarul Emil Boc.

Preşedintele Traian Băsescu spunea sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, întrebat dacă va semna scrisoarea de intenţie cu FMI: "Ponta visează frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci".

Traian Băsescu afirmase, la întâlnirea cu delegaţia FMI, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Premierul Victor Ponta declara, în 4 februarie, că nu a avut niciun dialog cu preşedintele Băsescu legat de memorandumul cu FMI şi nici nu există vreo garanţie că acesta va semna documentul, amintind că, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra în board-ul Fondului fără un mandat din partea preşedintelui.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care preşedintele nu va semna acest document, şeful Guvernului afirma: "Nu se va întâmpla nimic, pentru că există foarte clar angajamentul Guvernului şi al majorităţii parlamentare de a păstra stabilitatea macroeconomică a României. Singurul efect va fi acela că, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinanţare, ne lăsau să punem cofinanţarea din fonduri europene de 95% şi, aşa, o să rămână la 85%".

Întrebat dacă va avea, totuşi, un dialog cu preşedintele pe această temă, Ponta a răspuns că un dialog poate fi oricând doreşte şeful statului, dar că în ultimul timp acesta este "cam incapabil" de dialog.

În 3 februarie, la finalul discuţiilor cu FMI, premierul anunţa că acciza de 7 eurocenţi va fi introdusă din aprilie la benzină şi motorină, iar preşedintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operaţional, deoarece memorandumul nu va include această măsură. El adăuga că nu a discutat cu preşedintele, dar că se bazează inclusiv pe declaraţiile anterioare în acest sens ale acestuia.

Surse oficiale declarau anterior, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document.

"Fondul este flexibil şi insistă doar pe acoperirea deficitului creat prin amânarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Nici măcar modul de compensare nu va fi detaliat în scrisoare, dar este evident că până la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. După cum era de aşteptat, cele mai importante reduceri o să fie operate acolo unde s-au dat cei mai mulţi bani. Dacă la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfinţii o reducere de cheltuieli la aceste ministere", precizau sursecitate.

La sfârşitul anului trecut, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant şi după ce transporatorii au anunţat că această creştere va fi inclusă în preţul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Ponta a anunţat că negociază cu FMI şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină.

Ulterior, după o discuţie cu preşedintele Băsescu, premierul a anunţat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar şeful statului a precizat că în aceste condiţii poate promulga bugetul pe acest an.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ