Băsescu încălzeşte PMP pentru războiul cu PDL

| 10 feb, 2014

După ce Elena Udrea şi-a făcut transferul de la PDL la PMP, era strict o problemă de timp până când Traian Băsescu, patronul spiritual al “popularilor”, urma să adreseze sfaturile sale călăuzitoare.

Înainte de a pleca la reuniunea Fundaţiei Mişcarea Populară, care a avut loc la Cluj în weekend-ul recent încheiat, şeful statului a ţinut să îşi precizeze punctul de vedere cu privire la relaţia dintre PMP şi PDL. "Eu nu îi transmit nimic (lui Vasile Blaga – n.r.). Fiecare cu părerile lui, chiar nu aş comenta. Eu am făcut un apel către toţi membrii Fundaţiei Mişcarea Populară şi PMP să nu atace PDL, ar fi cea mai mare greşeală. Până la urmă, toţi datorăm ceva PDL şi mi s-ar părea imoral”, a precizat Traian Băsescu.

Poziţionarea lui Traian Băsescu denotă duplicitate. Pe de o parte, şeful statului este cel care a atacat – direct, dar şi prin interpuşi – PDL-ul condus de Vasile Blaga. Pe de altă parte, după ce răul a fost deja săvârşit, iar formaţiunea democrat-liberală a fost ţinta ofensivei Cotroceniului, preşedintele Băsescu pozează în actorul politic pacifist. O ipostază pe care oricât de mult ar încerca să o impună nu cadrează de nicio culoare cu profilul conflictual pe care şeful statului l-a consacrat în spaţiul public.

Astfel, în timp ce îi îndeamnă formal pe cei din PMP să nu se lase angrenaţi într-o dispută cu formaţiunea democrat-liberală, Traian Băsescu mizează pe aceeaşi linie a gesturilor ostile în raport cu PDL. După celebrul “adio” adresat de Traian Băsescu PDL-ului anul trecut, şeful statului îşi continuă planul de a şubrezi partidul care l-a propulsat preşedinte al României. În acest registru se încadrează încurajarea furtului de membri ai PDL fiindcă nu este deloc întâmplător că Elena Udrea a adus cu sine şi ceva zestre din formaţiunea condusă de Vasile Blaga. Toţi democrat-liberali care s-au alăturat PMP-ului nu au girat acest demers pentru că ar fi fost cuprinşi de revelaţia înscrierii în Mişcarea Populară, ci pentru că aşa a dat ordin preşedintele Băsescu celor care încă îi mai erau fideli în cadrul formaţiunii democrat-liberale.

În altă ordine de idei, participarea lui Traian Băsescu la reuniunea Fundaţiei Mişcarea Populară de la Cluj nu reprezintă altceva decât o pregătire a terenului pentru luptele electorale ce vor urma. Fiindcă electoratul pe care îl vizează PMP-ul nu este altceva decât o felie din cel al PDL-ului. Nici votanţii USL şi cu atât mai puţin nehotărâţii nu se vor orienta către un simulacru de partid, o formaţiunea construită pe şablonul conflictual al liderului său de facto, nimeni altul decât actualul preşedinte al României, Traian Băsescu.

De asemenea, una dintre mizele principale pe care şeful statului le-a urmărit prin vizita de la Cluj a fost aceea de a se asigura că unul dintre pionii săi, fostul premier Emil Boc, se va alătura echipei. Nu direct în PMP, întrucât ar fi însemnat că primarul Clujului să-şi piardă mandatul de edil, ci indirect, prin Fundaţia Mișcarea Populară, proiect pe care apropiaţii lui Traian Băsescu încearcă să-l promoveze ca fiind, chipurile, apolitic.

Că PMP nu va acţiona conflictual în raport cu PDL o va confirma dinamica politică din următoarea perioadă. Ahtiată după noi membri şi în căutare disperată de noi structuri teritoriale în perspectiva alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale, PMP-ul nu va ezita să atace la sânge formaţiunea democrat-liberală. Rămâne de văzut însă cum va reacţiona PDL-ul lui Vasile Blaga în faţa iminentului asediu pe care îl va declanşa PMP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ