Ponta, la Soci: România nu poate ignora sau ostiliza Rusia, dar sprijinul pentru Moldova în UE rămâne

| 10 feb, 2014

Rusia este un foarte mare vecin pe care România nu poate să îl ignore sau să considere că îi foloseşte la ceva să ostilizeze acest stat, fiind nevoie de îmbunătăţirea relaţiilor economice şi politice, dar sprijinul pentru parcursul european al Moldovei rămâne necondiţionat, spune premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

"Am discutat cu liderii politici de aici, dar şi cu alţi lideri care au fost invitaţi, au fost foarte mulţi preşedinţi, prim-miniştri, în special cu cei din Europa cu care mă cunosc mai bine, am avut ocazia să discutăm neoficial. Rusia este un foarte mare vecin pe care nu putem să îl ignorăm sau nu putem să considerăm că ne foloseşte la ceva să îl ostilizăm. Noi suntem membri ai Uniunii Europene, ai NATO, aceea e evident opţiunea noastră, pe de altă parte însă relaţii economice, în primul rând, mult mai bune, dar şi politice cu Rusia, aşa cum au toate ţările din zonă - şi ne uităm la Germania, la Polonia, la alte ţări - aşa trebuie să avem şi noi", a spus Ponta, la Soci, corespondentului TVR, la finele săptămânii trecute.

Întrebat cum priveşte problemele din Găgăuzia şi Transnistria apărute după semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Ponta a arătat că, la Soci, a stat foarte mult de vorbă cu prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă, pe care îl susţine în totalitate în ceea ce priveşte opţiunea pro-europeană a Republicii Moldova şi a apreciat că România are o foarte mare responsabilitate în a sprijini Moldova să meargă mai departe pe acest drum pro-european şi de a-şi rezolva toate aceste probleme invocate.

"Sunt lucruri care vin din trecut şi, pentru ca aceste probleme să fie rezolvate, evident că dialogul şi cu Ucraina, şi cu Rusia este esenţial, altfel nu ai cum să le rezolvi doar dintr-o singură parte, însă sprijinul României trebuie să fie total şi necondiţionat pentru drumul european al Moldovei", a adăugat Ponta.

Premierul s-a aflat la Soci la sfârşitul acestei săptămâni, pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă şi recepţia oferită de preşedintele rus Vladimir Putin.

La sfârşitul anului trecut, premierul Ponta a declarat că, în acest an, trebuie redeclanşată şi regândită relaţia cu Rusia, în termeni pragmatici şi economici, şi a pledat pentru stabilirea unor obiective de politică economică externă pe care s-a arătat disponibil să le discute cu liderii opoziţiei, precum Predoiu sau Ungureanu.

El a afirmat că România trebuie să urmeze chiar exemplul SUA sau al statelor UE şi să îşi conceapă un rol pe plan global, astfel încât gradul său de competitivitate să crească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ