BĂSESCU, după summit-ul NATO: Toate obiectivele României au fost atinse

| 05 sep, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat după încheierea summit-ului NATO de la Newport din Ţara Galilor că întâlnirea a fost extrem de importantă care a prefigurat noile misiuni ale alianţei de după misiunile din Afganistan. Acesta i-a taxat pe cei care au avut semne de întrebare referitoarea la legătura transatlantică, înainte de summit.

”A fost un summit extrem de importnat care a prefigurat noile misiuni ale Alianței de după misiunea din Afganistan. Practic, evenimentele din ultimele luni au creat condiții ca NATO să se manifeste în primul rând ca o organizație care își exercită misiunea fundamentală de a apăra proprii membrii. Foarte mulți au speculat disputete între Europa și SUA, au pus sub semnul întrebării legătura transatlantică înainte de acest summit și a fost suspectată chiar unitatea membrilor NATO. Iată că acest summit a demonstrat, în primul rând, că nu există șef de stat sau de Guvern care să nu fi înțeles misiunea fundamentală a NATO, aceea de a-și apăra proprii membrii. Aș spune că este un summit al solidarității, care a revitalizat organizația și care dă un semnal extrem de puternic că la orice risc cât de mic în legătură cu membrii Alianței, toată organizația este gata să funcționeze și să își îndeplinească misiunea fundamentală”, a spus Traian Băsescu.

Mai este un mesaj: "Dincolo de cel de solidaritate, cel că libertatea nu e gratis şi asta trebuie sa înţeleagă toţi demagogii, indiferent unde se află în interiorul acestei organizaţii", a spus Băsescu.

Vorbind despre România, președintele a spus ”fără nici o reținere” că toate obiectivele au fost atinse. 

”A fost o muncă inter-instituționala relativ îndelungată, lansată odată cu hotărârea CSAT din 2013 prin care România cerea NATO realizarea planurilor de contingență, moment de la care s-a început o muncă în care a fost implicat Ministerul Apărării, Externele, președinția, ca lider al problematicii de securitate, structurile de informații etc, iar obiectivele au fost dezvoltate pe măsura evoluțiilor din Ucraina, depășind cu mult obiectivele noastre finale obiectivul inițial, planul de contingență”, a explicat acesta.

Preşedintele a spus că bazele militare ale NATO din România vor rămâne cele două de la Kogălniceanu și Deveselu, spunând că va crește prezența militară alternativă și continuă. Vom avea o structură de comandament NATO. În documentele nedestinate publicului, România figurează ca fiind stat care a oferit facilități pentru un comandament de dimensiuni acceptabile. Avem toată infrastructura gata. România figurează ca facând oferta, dar noi știm că unul din comandamente va fi în România”, a spus acesta.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ