Băsescu: În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil

| 04 mai, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că România este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei, însă în momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil.

Declaraţiile preşedintelui:

- România este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate lucrurile se complică şi în momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil.

- În mod categoric Guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea instituţiilor statului. În acelasi timp, numărul mare de victime ridică problema profesionalismului cu care se fac aceste intervenţii.

- Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv. Credem că propunerea doamnei Ashton de a se forma urgent o comisie de anchetă este absolut necesară.

- Tipul de dialog între Washington şi Moscova nu va duce nicăieri, ci va netezi drumul spre un război civil. Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să-şi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu începe urgent un dialog riscul unui război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple. Un astfel de conflict nu are şanse să implice România, dar România poate fi foarte puternic afectată de instabilitatea generată de un război civil în Ucraina.

- Aş vrea să corectez câteva afirmaţii ale premierului într-o campanie prezidenţială pe care o desfăşoară. Una dintre afirmaţii a fost că ne paşte un război, ceea ce are un lucru bun, că se dă de lucru industriei de apărare. România nu are niciun element care să ne îndrepte către un astfel de risc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ