Băsescu: În viaţă mi se pare că trebuie să faci două lucruri: să ai copii şi pământ

| 15 mai, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi la Conferinţa naţională a agricultorilor că, după ce în familia a apărut un proprietar de teren agricol, i se pare că în viaţă sunt importante două lucruri, respectiv copiii şi pământul.

'Acum, după ce în familie am un proprietar - şi sigur eu sunt capul răutăţilor -, mi se pare că în viaţă trebuie să faci două lucruri: să ai copii şi să ai pământ', a spus şeful statului la Conferinţa 'Agricultura românească între subzistenţă şi performanţă'. 

El a arătat că a venit la acest eveniment nu numai în calitate de preşedinte, ci pentru că şi el este un mic agricultor. Băsescu a adăugat că, după ce îşi termină mandatul, ar putea să se înscrie în Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România pentru a beneficia de sprijinul agricultorilor.

Şeful statului a arătat că pe site-ul Preşedinţiei a fost publicat cadrul naţional strategic pentru dezvoltare durabilă a sectorului agroalimentar şi a spaţiului rural în perioada 2014-2020, iar ceea ce se propune, în linii mari, este finanţat prin resursă financiară europeană. El consideră că acest document ar trebui distribuit Parlamentului şi agricultorilor, pentru că acolo există o proiecţie a obiectivelor precise pentru agricultura românească.

'Există o astfel de strategie, care aruncă o lumină asupra modului cum ar trebui dezvoltată agricultura şi care să fie priorităţile până în 2020', a spus Băsescu, arătând că acest document vizează doi piloni, o dezvoltare pe verticală şi consolidarea pe orizontală, prin care terenurile să fie vândute într-o anumită logică şi cu bună ştiinţă în interes naţional, fiindcă sunt 'un bun cu care nu ne putem juca'.

Preşedintele Băsescu a precizat că este extrem important ca românii să înţeleagă şi importanţa consolidării suprafeţelor, pentru că există deja peste un milion de fermieri cu ferme de subzistenţă care înglobează 51% din suprafaţa agricolă, iar 0,3% din ferme înglobează 49% din suprafaţa agricolă.

'Când privim la rentabilitatea şi eficienţa agriculturii noastre, nu putem să nu observăm că nu poţi să stai în competiţie când jumătate din terenul agricol este în firme ferme de subzistenţă, de aceea cred că trebuie declanşată o politică de consolidare a suprafeţelor, dar totul rămâne o poveste până nu se face cadastrul şi cartea funciară', a spus şeful statului.

El a afirmat că este păţit şi, neavând cadastrul făcut, nu a mai putut să ia mai mult pământ.

Preşedintele Traian Băsescu a indicat că în strategia publicată pe site-ul Preşedinţiei se regăsesc aceste elemente, alături de prioritatea privind realizarea irigaţiilor.

'Irigaţii nu vom avea pe suprafeţe foarte mari sau integral pe suprafeţele care au nevoie de irigaţii nici în doi, nici în cinci, poate nici în zece ani, pentru că sunt costuri extrem de mari, dacă ţinem cont de irigaţiile făcute inteligent cu costuri minime', a arătat el, adăugând că şi pe terenul său trece un canal de irigaţii care este secat, deoarece presupune costuri foarte mari. 

În context, el a apreciat că, în afară de finalizarea canalelor Siret-Bărăgan şi Bucureşti-Olteniţa, ar trebui declanşată o politică de colectare a apei din poli şi tornade.

'Statul trebuie să fie şi aici un campion al sprijinului pentru agricultori prin realizarea investiţiilor în mod obligatoriu', a afirmat Băsescu. 

Şeful statului a arătat că strategia nu este inflexibilă, dar că trebuie să fie adoptată de Parlament.

'Un document care să creeze imaginea unde vom ajunge cu agricultura este în opinia mea în regulă', a completat preşedintele Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 mai, 2014
LOL
Îți recomandăm
Să ai pământ pe piept!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ