Băsescu: M-am luptat pentru proiectul Nabucco. UE n-a reuşit să-l impună

| 04 iul, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în această seară, că Uniunea Europeană nu a reuşit să impună proiectul Nabucco, menţionând că, personal, s-a luptat până în ultimul moment ca acest proiect să funcţioneze.

"S-a dovedit, marea poveste a solidarităţii şi a politicii europene în domeniul energiei, s-a dovedit doar o declaraţie fără acoperire. Vreau să fiu foarte clar: sigur că ne pare rău, dar o să vă dau şi partea dulce, dacă mai discutăm, din toată treaba asta, adică poate fi ceva dulce. A fost un proiect al Uniunii Europene, nu numai Austria, Ungaria, România şi Bulgaria n-au reuşit să impună proiectul, ci Uniunea Europeană. În faţa cui s-au înclinat? În faţa a două mari companii, una norvegiană şi alta elveţiană", a menţionat preşedintele, la o emisiune TV.

Traian Băsescu a explicat că au existat nişte semne, cu oarecare timp rezonabil înainte, în sensul că Gaz de France a cumpărat acţiuni la Nabucco şi EON la TAP, ceea ce arăta că exista un echilibru de opţiune.

"Cuvântul cel mai greu l-a avut până la urmă cel mai mare operator al zăcământului, care era British Petrol. Tranzitul pe TAP este mult mai ieftin decât tranzitul pe Nabucco, e şi distanţa mai mică şi zăcământul Shah Deniz II, care furnizează gazul pentru TAP, este mult mai puţin bogat decât s-a estimat iniţial. Nabuco era proiectat pentru 30 de miliarde de metri cubi pe an, ori se pare că mai multe de 10 miliarde nu se pot furniza, aşa cum arată acum zăcământul", a spus Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu a menţionat că a ştiut că proiectul Nabucco a picat exact în momentul în care s-a întâmplat acest lucru, spunând că s-a zbătut pentru acest proiect până în ultimul moment.

"Am ştiut că a picat Nabucco chiar când a picat. Toţi anticipam că să pice, dar nimeni nu a renunţat la bătălie până în ultima clipă. Cu trei zile înainte, a fost la Bratislava întâlnirea şefilor de state din Europa Centrală şi de Est, au participat 20 de şefi de stat. Noi am făcut o scrisoare către preşedintele Alyiev, semnată de mine, acolo în conferinţă, l-am rugat pe preşedintele austriac să semneze, a semnat-o, pe preşedintele Ungariei, a semnat-o, pe preşedintele Bulgariei, a semnat-o, prin care îl rugam să depună toate diligenţele pentru ca proiectul Nabucco să meargă. Până în ultima clipă am făcut şi ultima intervenţie politică semnată de 4 şefi de stat. Niciodată nu am pus armele jos"", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a spus că în anul 2018, România va fi capabilă să îşi asigure nevoile, dar să şi exporte gaze de şist din Marea Neagră.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ