Băsescu: În 2004 şeful SRI umbla cu maşini de la SOV, iar în prezent instituţia are o încredere de 50%

| 26 mar, 2014

Când am preluat funcția de președinte al României, SRI avea un director care umbla cu mașini de la SOV, iar instituţia era implicată frecvent în scandaluri politice. În prezent, România are un serviciu de informații performant și care și-a atins toate obiectivele, a declarat preşedintele Traian Băsescu la bilanţul SRI pe 2013.

Traian Băsescu a participat la bilanţul pe 2013 al Serviciului Român de Informaţii unde a făcut o radiografie a instituţiei. "Cand am preluat functia de presedinte al României, SRI avea un director care umbla maşina de la Sorin Ovidiu Vintu. SRI era amestecat frecvent în scandaluri politice", şi-a început discursul preşedintele.

Unul din pilonii evoluţiei SRI a fost numirea în fruntea serviciului a unui om politic din opoziţie.

"Cred ca acest lucru a facut ca SRI sa inceapa o alta etapa a existentei lui si prima manifestare a fost aceea chiar a dorintei serviciului de a se elibera de emblema fostei securitati, prin predarea integrala a arhivelor catre CNSAS", a punctat Traian Băsescu.

SRI este performant

Ca sef al statului, al CSAT, pot spune ca Romania are un serviciu de informatii performant, care si-a atins practic toate obiectivele, fie ca vorbim de implicarea sa in lupta anticoruptie, in combatarea criminalitatii organizate, lupta antiterorista, acoperirea eficienta a activitatii de contraspionaj.

Încrederea SRI este de aproximativ 50%, cred ca toti politicienii ne-am dori o astfel de incredere.

De ce s-a putut ajunge aici si de ce perspectivele SRI sunt de crestere in continuare: in primul rand datorita depolitizarii.

E un serviciu care nu a mai "beneficiat" de interventia partidelor. Mai mult, Serviciul s-a extras din protipendada locala, nu a mai fost seful SRI la mese cu presedintele CJ, cu procurorul sef, cu presedintii locali ai partidelor. A intervenit o conduita specifica unui serviciu care se respecta si care inspira respect. Îl vad acum ca pe un club cu oameni seriosi, cu principii si cu dorinta de a-si servi tara.

Este unul din lucrurile care ma bucura cel mai mult din cele doua mandate pe care le-am avut, alaturi de alte cateva institutii pe care am reusit sa le protejez de politizare, si SRI a atins performante foarte bune.

Ar fi de invatat o lectie: acolo unde politizarea nu s-a mai manifestat - SRI, DNA, DIICOT si mai sunt - acolo performanta a aparut.

SRI e o marturie a ce performante poate atinge o institutie daca nu e politizata.

Prioritatile SRI pentru 2014

- Este posibil ca Romania sa fie unul dintre beneficiarii repozitionarii resurselor militare ale NATO in UE, ceea ce o va face mult mai atractiva dupa elementele de baze militare de acum, Deveselu, si mai atractiva pentru spionaj. Componenta de contraspionaj trebuie consolidata.

"Principalele concluzii vizeaza ca starea de securitate nationala a Romaniei a fost buna in acest an si datorita in mod principal activitatii serviciului. Nu am fost surprinsi de evenimente majore cu efect negativ pe ordinea de securitate nationala. Interesele strategice ale statului in domeniul securitatii nationale au fost prezervate bine", a declarat, miercuri, directorul SRI, George Maior, la prezentarea bilantului pe anul 2013 al institutiei.

Aproape 25 de informări pe zi de la SRI către toate instituţiile


Am transmis peste 9.000 de informari autoritatilor abilitate, Presedintiei, Guvernului, autoritatilor locale, care au vizat diverse paliere ale securitatii: coruptia in administratie si justitie, o vulnerabilitate care inca afecteaza serios buna functionare a statului, informari legate de evaziunea fiscala, un flagel negativ care poate prejudicia bugetul de stat , am abordat frontal si in forta multe aspecte legate de crima organizata transforntaliera.

George Maior a precizat că SRI a dezvoltat noi capacitati in ce priveste securitatea cibernetica, protectia infrastructurilor critice, securitatea economica si energetica.

Şeful SRI a punctat că în 2014 instituţia se va focaliza pe constructia unui baraj informatic bun pentru a proteja interesele strategice ale Romaniei, geopolitice si economice, in principal securitatea energetica.

Legislativ, suntem multumiti ca prin adoptarea noilor Coduri legislatia in domeniul securitatii nationale s-a imbunatatit.

Recent, directorul SRI, George Maior, a declarat că își dorește ca serviciul său să beneficieze de la viitorul președinte al României de tot atâta libertate cât a avut și în mandatul lui Traian Băsescu.

Serviciul Român de Informaţii aniversează miercuri 24 de ani de existenţă.

La bilanţul din 2012, conducerea SRI anunţa că printre priorităţile pentru 2013 se află dezvoltarea capacităţii de cunoaştere, prevenire şi contracarare a factorilor de risc şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, respectiv de protejare şi promovare a valorilor şi intereselor specifice ale României şi a intereselor comune de securitate cu partenerii şi aliaţii săi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ