Băsescu: România este interesată de finalizarea negocierilor de pace din Teritoriile Palestiniene

| 21 ian, 2014

Traian Băsescu, aflat în vizită în Teritoriile Palestiniene,  a indicat că România este interesată de finalizarea negocierilor de pace din regiune deoarece foarte mulţi români trăiesc în această zonă.

'Poate o să vă întrebaţi de ce ne interesează atât de mult pacea aici. Ne interesează pentru că este o zonă apropiată, dar în primul rând în această regiune trăiesc foarte mulţi români. Sunt aproape o jumătate de milion de vorbitori de limba română în Israel, sunt mii în Palestina, sunt zeci de mii în Siria, zeci de mii în Iordania, zeci de mii în Egipt. Ne interesează pentru că cei care şi-au păstrat şi cetăţenia română au dreptul la a fi apăraţi de statul român, ceea ce ne obligă la a ne implica şi a ne spunem punctul de vedere, părerea', a afirmat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis marţi românilor din Teritoriile Palestiniene că au şanse să trăiască într-o ţară sigură după finalizarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene. 

'Aveţi şanse să trăiţi într-o ţară sigură după terminarea negocierilor israeliano-palestiniene şi care sperăm să se finalizeze către sfârşitul anului, chiar dacă în perioada actuală se discută doar principiile, urmând ca pe urmă să se discute un tratat de pace. Ce vă pot spune este că politicienii, aşa cum sunt ei peste tot, demni de blamat, au ca obiectiv pacea. Am sentimentul că de data aceasta vor reuşi. (...) Ar fi extraordinar de important ca acum aceste negocieri de pace să se finalizeze cu bine, ar fi tonul pe care Palestina şi Israelul l-ar da pentru restabilirea păcii în zonă', a spus şeful statului la o întâlnire cu românii din Teritoriile Palestiniene.

Preşedintele a precizat că ştie că există dificultăţi cu care se confruntă românii din zonă, el menţionând între altele finalizarea actelor. 

'Altfel, ştiu că aveţi probleme aici. Am încercat prin ridicarea nivelului de reprezentare în Palestina să vă dăm mai mult confort că problemele sâcâitoare de acte, de vize, de retranscriere a documentelor să se mişte mai bine. Sunt dificultăţi, ştiţi că trebuie mers la ambasada de la Tel Aviv sau de la Cairo pentru finalizarea actelor. Ştim şi noi, dar să sperăm că procesul de pace se va finaliza bine şi atunci vom putea avea o ambasadă cu toată autoritatea şi posibilitatea să presteze toate serviciile pentru cetăţenii României', a arătat Băsescu.

Şeful statului român a vorbit şi despre faptul că în luna februarie, sub coordonarea ministerelor de externe din cele două ţări, va avea loc la Bucureşti o comisie mixtă româno-palestiniană, prilej cu care se va discuta şi despre 'creşterea asistenţei', în sensul acordării mai multor burse pentru tinerii palestinieni.

Românii din Teritoriile Palestiniene au ridicat o serie de probleme la întâlnirea cu preşedintele Băsescu, precum asigurarea unui drum mai facil cu avionul, obţinerea actelor în căsătoriile mixte şi a mai multor burse, dar şi altele de ordin consular.

Întrebat cu privire la situaţia cetăţenilor români din Gaza, Băsescu a spus că a discutat la Ramallah despre acest lucru, punctând că se va încerca ca aceştia să fie ajutaţi, 'atât cât se va putea'.

La remarca unui cetăţean palestinian a cărui soţie este româncă, potrivit căruia nu a putut obţine cetăţenia română, Băsescu a declarat: 'Vă promit - pentru că nu este prima dată când aud problema asta, mai ales în ţările arabe este această problemă (...) - cu siguranţă o să ne aplecăm asupra acestui aspect al legii cetăţeniei. Vă promit că odată ajuns acasă o să am o discuţie cu Ministerul Justiţiei să uşurăm lucrurile. Am făcut-o pentru cetăţenii din Republica Moldova, dar se pare că trebuie să continuăm şi cu partea asta a legii care-i vizează pe cei din căsătorii mixte'.

Preşedintele Traian Băsescu se află de duminică până marţi în vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ