Băsescu sesisează CC cu privire la modificările aduse legii de funcţionare a SRR şi SRTV

| 26 feb, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională, cu privire la modificările aduse legii de funcţionare a SRR şi SRTV, arătând că prevederea privind posibilitatea înfiinţării de persoane juridice private nu respectă criteriile de claritate şi previzibilitate.

Preşedintele solicită Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea legii pentru modificarea şi completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, fiind încălcate dispoziţiile Art. 1 alin. (5) din Constituţie, având în vedere că dispoziţiile legii sunt insuficient de precis formulate şi nu nerespectă criteriile de claritate, precizie, previzibilitate şi predictibilitate.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, în forma sa iniţială, Legea 41/1994 prevedea, în Art. 42, că "finanţarea necesară producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, precum şi dezvoltării acestei activităţi se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat" şi că "sumele necesare se evidenţiază separat în bugetul fiecărei societăţi, pe baza programelor stabilite potrivit legii".

În legea trimisă la promulgare, în Art. 43 alin. 1 indice 1 se prevede că "în vederea extinderii/dezvoltării activităţii specifice, în ţară sau în străinătate, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot înfiinţa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, persoane juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrativ, pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entităţi sau, după caz, pot achiziţiona acţiunile/părţile sociale ale unei societăţi comerciale existente, în condiţiile legii".

"În conformitate cu acest text legal, legiuitorul a prevăzut următoarele modalităţi la care poate recurge Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în vederea extinderii activităţii specifice acestor societăţi, în ţară şi în străinătate: a) înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat (cu sau fără scop lucrativ), b) intrarea în cadrul unor asemenea persoane juridice de drept privat în calitate de asociat, c) achiziţionarea unor acţiuni sau părţi sociale în cadrul unor societăţi comerciale existente", se arată în sesizarea preşedintelui.

Băsescu consideră că "reglementarea adoptată de legiuitor nu este clară, neoferind condiţii/criterii de eligibilitate şi oportunitate".

"În acest sens, observăm că ultimele două modalităţi concepute de legiuitor se suprapun, sub aspectul mecanismului juridic, deoarece dobândirea calităţii de asociat se face prin achiziţionarea acţiunilor în cadrul respectivei societăţi, procedură prevăzută distinct în a treia modalitate. De asemenea, reglementarea prevăzută în Art. 43 alin. 1 indice 1 este lipsită de predictibilitate deoarece legea nu prevede criterii clare de asociere/achiziţionare de părţi sociale sau acţiuni, cu atât mai mult cu cât finanţarea acestor operaţiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de state arată în sesizarea către Curtea Constituţională", se arată în sesizare.

În document se mai precizează faptul că "menţiunea cu privire la avizul consultativ al Comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în vederea aprobării acestor modalităţi, nu este suficientă, în contextul în care iniţierea unor asemenea demersuri ar trebui să se raporteze la elemente şi criterii specifice activităţii Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune".

Preşedintele consideră, în final, că "textul legii este lipsit de predictibilitate, situaţie care poate crea dificultăţi în ceea ce priveşte aplicarea acestuia", astfel că "textul legal vine în contradicţie cu dispoziţiile Art. 1 alin. (5) din Constituţie".

Tag-uri: ccr, SRR, srtv, traian basescu
loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 feb, 2014
El Condor
Tradare, tradare, de trei ori tradare ( sau hop-asa si iar asa)
Dupa ce a felicitat societatile respective la aniversarile lor, cameleonul pirato-fermer vine acum pe capul CC (de altfel ultimul "bastion" de care inca dispure) si cere "legalitate si constitutionalitate". Deci, este "musafirul nedorit" ridicat la grad de perfectiune .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ