Băsescu: Suntem pe punctul de a ne lua adio de la Schengen.

| 03 oct, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că "acţiunea cu procurorii va fi subliniată cu roşu în MCV" şi că România este pe punctul de a-şi lua adio de la aderarea la Schengen în 2014.

"Noi suntem pe punctul să ne luăm adio acum de la intrarea în spaţiul Schengen. De ce? Această acţiune cu procurorii va fi subliniată cu roşu în MCV (...), în raportul pe care-l aşteptăm ca să putem emite pretenţii la Schengen. Gândiţi-vă că Vosganian deja a primit un aviz negativ să se pună la dispoziţia justiţiei, gândiţi-vă că mai avem din trecut pe Paul Dobre, pentru care s-a cerut permisiunea şi s-a respins, Laszlo Borbely , avem deja un CV încărcat pe MCV", a spus Băsescu la emisiunea Evenimentul Zilei, citat de Mediafax.

Traian Băsescu a mai spus că România are "bube acasă", lucruri pe care politicienii le ştiu.

"Problema Schengen este corelată cu multe ieşiri ale politicienilor în dorinţa de a aduna voturi. Şi în Franţa e o oarecare campanie mediatică împotriva romilor, a fost şi în Italia, şi în Olanda. (...) Politicienii folosesc această pârghie de a spune «Vom fi împotriva intrării în Schengen din cauza romilor». Ceea ce nu are nicio relevanţă pentru că, în Schengen sau nu, cetăţenii României pot circula liber, doar arătând paşaportul sau buletinul. Pe de altă parte, însă, noi avem bube acasă, lucruri pe care politicienii le ştiu. Şi cu parte din cele invocate de politicienii străini, inclusiv de premierul francez, pot fi de acord, cu altele nu", a spus Traian Băsescu.

"Sunt de acord că avem probleme pe justiţie", a mai comentat Băsescu, arătând că refuzul avizului privind începerea urmăririi penale în cazurile Dobre, Vosganian, Borbely "sunt probe" în acest sens.

Traian Băsescu despre securitatea frontierelor

"Domnule prim-ministru, te rog, fii drăguţ şi spune-mi dacă sunt proaste echipamentele pe care ni le-aţi furnizat pentru securizarea frontierelor. Odată. Deci, dacă EADS România a primit echipamente proaste, companie care a fost susţinută de toţi politicienii francezi să lucreze, să ne securizeze frontiera, atunci suntem în faţa unei înşelătorii. Dar poate nu-i asta. Poate se referă la faptul că e vulnerabilă frontiera României din pricina factorului uman. Atunci, domnul prim-ministru al Franţei îşi informează şi ceilalţi colegi din spaţiul Schengen şi fac nişte acţiuni de testare a personalului pe care România le-a trecut", a declarat preşedintele.

În opinia acestuia, România nu e prima poartă de contrabandă în Uniunea Europeană, apreciind că Rotterdam-ul este una dintre cele mai mari intrări pentru mărfurile fără forme legale.

"Nicio frontieră nu e perfectă. Nu vreţi să spuneţi că există altă poartă mai mare de intrare a mărfurilor de contrabandă în Uniunea Europeană decât Rotterdam-ul. Constanţa e mică. (...) Noi, prin tradiţie, spaţiul am ştiut să-l păzim, numai dacă am avut oameni corupţi acolo a fost vulnerabil. Dar spaţiul ăla tradiţional la frontieră - frontiera cu Ucraina am păzit-o", a spus preşedintele.

Întrebat dacă problema corupţiei de la frontierele româneşti a fost rezolvată, şeful statului a arătat că nu este convins de acest lucru, cum nu este convins nici că alte ţări, precum Franţa, au rezolvat o astfel de problemă.

"Nu sunt convins, cum nu sunt convins că e rezolvată nici la frontierele Franţei şi dacă ne-am compara rapoartele tehnice pe Schengen din anul 2011 cu Franţa veţi vedea că rapoartele noastre sunt mai bune. O spun cu responsabilitate", a subliniat preşedintele Băsescu.

Potrivit acestuia, asupra ţării noastre planează suspiciuni de corupţie la frontiere, dar acestea trebuie probate.

"Dovedeşte-ne, frate, pentru că eu ştiu sigur că se luptă toate structurile statului împotriva corupţiei frontierei. Nu mă acuza până nu dovedeşti", a completat Băsescu.

În acest context, şeful statului a anunţat că va discuta cu autorităţile franceze, în condiţiile în care, spune el, a lăsat acest dialog "pe umerii firavi din punct de vedere al politicii externe ai premierului Victor Ponta".

"Şi eu am avut o poziţie a lui Sarkozy, deşi eram din aceeaşi familie politică, în 2011, el a fost de acord de-abia în 2012. Eu trebuie să discutăm, pentru că este păcat să creăm un conflict cu Franţa, avem o tradiţie a relaţiilor, poate că şi ei au nişte elemente în care au dreptate, noi avem nişte elemente în care avem dreptate. (...) Suntem acuzaţi că nu-i integrăm (pe romi - n.r.), ceea ce nu corespunde realităţilor. România, în decursul anilor, dinainte de Revoluţie, a făcut un efort uriaş de integrare a romilor, am mai rămas cu această categorie neintegrată care nu vrea să se integreze. Trebuie efort european, pentru că nu li se pot pune restricţii să se deplaseze pe teritoriul Uniunii şi fiecare ţară va trebui să înţeleagă acest lucru, inclusiv Parisul. Va trebui să reluăm discuţiile", a subliniat preşedintele Băsescu.

"Sigur, e chestiune de veto şi nu vreau să ne aruncăm cu capul înainte. Cerem vot şi, dacă ne dau aviz negativ, numai... Dar trebuie totuşi să conteze practicile şi procedurile. Nimeni nu poate să spună că în România intră mai mulţi imigranţi ilegali decât prin Italia, prin Grecia, prin multe alte ţări", a mai spus şeful statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ