Băsescu: UE a trecut Prutul

| 29 noi, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după summit-ul de la Vilnius, că Uniunea Europeană a trecut Prutul, iar astăzi Republica Moldova a făcut un prim pas, dar drumul este lung până la atingerea obiectivului de a fi membri ai UE.

Declaraţiile preşedintelui:

  • Uniunea Europeană a trecut Prutul, ceea ce are semnificaţii cu privire la forţa şi atractivitatea UE. Acest lucru ne încurajează să sperăm că ţări precum Republica Moldova vor deveni mai devreme sau mai târziu ţări ale Uniunii Europene.

  • România a semnat acordul de asociere în 1993, acord care a fost ratificat în 1995

  • Astăzi Republica Moldova a făcut un prim pas, dar drumul este lung până la atingerea obiectivului de a fi membri ai UE. Dincolo de entuziasm, aş vrea să domnească realismul. Susţinerea mea a fost pentru eficienţă, adică până se termină mandatul actualului Parlament European, trebuie modificat amendamentul care să permită libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în statele UE.

  • Republica Moldova nu se poate îndrepta către uniunea eurasiatică din punct de vedere cultural. Vreau să cred că dincolo de partide, populaţia va opta pentru soluţia europeană.

  • Republica Moldova s-a înscris pe un drum greu, dar care îi garantează şanse şi prosperitate.

  • Un subiect important a fost Ucraina. Toate statele membre au ridicat orice condiţionalitate legată de semnarea celor două acorduri de către Ianukovici, dar senzaţia pe care am avut-o a fost că domnul venise la un târg. Ori în UE principiile nu se târguiesc. Se acceptă şi esti un partener al UE sau nu se acceptă şi nu poţi fi partener. Sper ca Ianukovici să fi înţeles că principiile UE nu se negociază şi că acordurile rămân pe masă, deschise semnării, cu condiţia respectării tuturor condiţiilor şi criteriilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ