Băsescu: Mutarea premierului la Ministerul Apărării este un semnal foarte prost

| 15 apr, 2014

Traian Băsescu a continuat la Digi 24 atacurile la adresa Guvernului şi a baronilor locali.

Iata principalele declaratii ale presedintelui la Digi 24:

Primul stat vizat de mesajul dnei Nuland a fost Ucraina si regiune toata, pentru ca probleme de coruptie au si Romania, si Bulgaria, si Polonia, si Ucraina si Cehia. Sa nu credeti ca revista presei presedintelui nu este presa locala. Nu poti sa ai o imagine numai din presa centrala.

Despre coruptie

Nu avem explicatii publice de ce inainte devizita premeirului in Kazahstan a trebuit sa convina cu Rompetrolul sa plateasca numai o parte din datorie. Ce vreti mai evident, la Gruia Stoica pana la urma s-a vazut ce legatura avea cu CFR Marfa. Ce a justificat o ordonanta de urgenat prin care dai teren in administrare lui Bunea Staicu?

Este un mod de a actiona intr-o lume corupta cu valori mult mai mici decat ce se asteapta de la noi. Unde in Europa vedem, cum ar fi sa o sune un lider de land pe Merkel sa ii ceara sa transfere un teren. Ma astept la o autosesizare pe problema. Primul meu obiectiv este sa nus e mai intample tranzactii de acest tip pentru ca ne decredibilizeaza.

Despre Voluntari si primarul Pandele

Sunt foarte multe reclamatii de nepunere in aplicare a hotararilor judecatoresti, inclusiv din Voluntari. Intr.-o petitie se spune: de unde atata avere in familia primarului. Aceste petitii nu sunt trimise mai multor institutii, nu DNA-ului.

Eu am vrut sa iau creditul pentru Nana dar nu m-am incadrat in cerintele bancii. Am cel mai mic salariu din UE. Dar am multe gratuiti.

Ma astept la un agricol bun.

Despre mutarea lui Ponta la MApN

Ce mesaj de Ponta? Sunt acolo. E aceasi miniuna cu STS in cazul Apuseni. Mesajul: ma asculta institutiile statului. Nimeni nu a spus ca dialogul lui Duicu a fost inregistrat cu microfoanele din cabinetul premierului. Duicu a fost supus unei urmariri din partea autoritatilor.

Ce iese din cabinetului presedintelui, premierului, sefului Senatului este ceea ce vrea locatarul.

Nimic nu e greu sa comunici indiferent unde te afli. Eu am semnat decrete cand eram la Viena la spital. Acum premierul este mai aproape de Cotroceni. Poate sa vina cand vrea sa bem o cafea.

Nu exista un prim-ministru in Europa sa se fi mutat la Ministerul Apararii.

Despre discursul public

Cel care provoaca este Victor Ponta. Si azi a facut-o in declaratia de presa. Nu am ce face, trebuie sa raspund. Este punctul meu de vedere sa spun ca premierul Ponta este corupt. Cand vad acte normative, care nu sunt in regula, nu respecta procedura.

Se stie ca Ponta a plagiat, se stie in mediile internationale ca Ponta este corupt, chiar daca e primit de cancelariile lumii.

Pentru limbajul public nu o sa rupem acordul. Cea mai presanta problema este pozitia premierului legata de lupta anti-coruptie. Pe de o parte sustine ca este solidar cu toti infractorii sau cei predispusi sa fie condamnati. E solidar cu Mazare, cu Constantinescu, cu Duicu, cu Becali. Ii anunta ca de indata ce iese Basescu pe poarta "va pun in libertate". Sunt declaratiile premierului.

Se formeaza o cupola la nivel judetean, pentru ca el merge la ministru si spune pune-mi-l pe ala. Nu sunt de acord sa renuntam la votarea presedintelui CJ. Inainte era pus pe criterii politice. Era o functie instabila.

Afirmatiile lui Ponta nu dau dovada ca se respecta actul de justitie. Cancelariile internationale urmaresc toate aceste afirmatii.

Cel mai tare ma deranjeaza atacurile la justitie. Dar ruperea acordului cu premierul ar fi un semnal foarte prost pentru cancelariile occidentale.

Despre acciza la carburant

Nu am alimentat pana acum ca n-am avut vreun uichend liber. Dar saptamana asta sotia nu ma va ierta si ma voi duce la supermarket. Dar vedeti ca preturile au crescut. Am depasit Germania la motorina.

Despre autostrazi

400 de km. de autostrada sunt in executie. Cam tot ce a licitat guvernul Boc a intrat in executie. Putem gandi optimist la 800 de km. pana in 2020. Banii europenii vin. La Banca Europeana de Investitii creditele sunt foarte avantajoase. Trebuie sa avem proiecte serioase. Daca vrei bani pentru autostrada de la Bucuresti la Alexandria nu iti da, dar pana la Albita iti da.

Nu ai cum sa nu pui in exercitiu bugetar ca prioritatea Bucuresti-Sibiu. Un alt coridor care ar avea mare succes este cel care leaga Moldova de Transilvania. Dupa ce legi Bucuresti de Transilvania e absolut logic sa ceri pentru acest coridor.

Despre economie

Ma astept la o crestere economica de 5%. O sa fie o mica sincopa cu cresterea pretului la combustibil. Potential de crestere exista. S-au gasit piete de desfacere, s-a trecut la unele companii la doua schimburi. Fordul are o mare capacitate de crestere, Lufkin, utilaje petroliere, are o mare capacitate. Avem resurse in industria IT. Uitati-va la Oracle, s-a pornit de la 200 de angajati, acum a ajuns la 2.500. Se gandeste la constructia unui nou bloc. S-a ajuns daca esti in industria IT si nu esti in Romania ai o problema.

Vor fi insa probleme: pretul la benzina, va descuraja pe multi, nu sunt lucrari noi de infrastructura. In mod categori, industria mai are rezerve de crestere.

Pentru cei care plang fosta industrie a statului comunist. In 1989, industria a exportat 10 miliarde dolari. Anul trecut, industria asta pe care multi o plang, a exportat 51 de miliarde de dolari.

Despre schimbarea lui Ghetea de la CEC

E o decizie politica. A fost o greseal. Au pus politic la Eximbank, a urmat cu CEC. Ghetea avea o anumita angergura in lumea bancara.

Despre Ucraina

E greu de intuit intentiile lui Putin. Nu trebuie invadata Ucraina. In est se merge dupa modelul Crimeei: soldati fara insemne, populatia are arme. Ucraina are forta sa restabileasca ordinea. Putin are nevoie de o Ucraina care sa nu intre in UE si NATO.

Daca nu reusesc sa faca alegerile pe 25 mai atunci Moscova va juca placa cu Ianukovici este presedintele legitim. Presedintele interimar nu ordonat cu inima deschisa interventia in Est.

Nu mi se pare o solutie federalizarea Ucraina. Sunt voci la Kiev care spun hai sa ne uitam si la federalizare. Regionalizarea blocheaza statul ucrainean.

Moscova destabilizeaza Ucraina. Sper sa nu o invadeze. E o instabilitate profunda. De asta ma gandesc ca autoritatea celor de la Kiev trebuie sa fie pusa in doua actiuni: stabilizarea Estului si alegerile din 25 mai. E o mare problema cu un est destabilizat.

Moscova escaladeaza conflictul. Pe de alta parte face un joc al propagandei care nu are nimic de a face cu realitatea. Toate cancelariile au informatii. Nu trebuie sa le convinga Putin sau Lavrov ca nu Moscova s-a implicat in estul Ucraina.

Problema e ca Moscova nu doreste sa discute cu Kievul pe tema gazului. Moscova spune: Europei ii dam gaze, Ucrainei nu, pentru ca n-a platit. Pai gazele trec pe teritoriul Ucrainei.

Solutia e sa stabileasca un moratoriu pentru banii neachitati si reesalonati. In plus, Moscova a anuntat o crestere a pretului cu 80%. Si aici trebuie sa se negocieze. Dar Moscova nu doreste sa vorbeasca.

Despre Rusia

Europa din pacate nu este unitara in legatura cu pozitia fata de Rusia.

Daca se opreste furnizarea de gaze catre Europa vor fi state cu mari probleme: Ungaria, Bulgaria, Austria, Germania. Dar marele perdant va fi Rusia. Dar Romania va fi intr-o pozitie fericita. Bulgaria ne cere ajutorul, Republica Moldova la fel.

Cea mai mare parte din banii care vin in bugetul Rusiei sunt din exporturile de gaze, 40%. Vor fi eforturi mari si pentru Europa.

Noi putem trece unele centrale de pe gaze pe pacura ca sa mai ajutam Moldova si Bulgaria.

La fel de paguboasa pentru lumea Occidentala este blocarea dosarului iranian. E la fel cu sistarea aprovizionarii de gaze de la rusi.

Despre resursele militare

Tarile din flancul estic al NATO vor fi gazde pentru trupe. In Romania sunt 1600 de militari americani. Sunt trupe de cea mai inalta calitate, gata oricand pentru actiuni. Nu vreau sa ii sperii pe romani. Romania nu este in pericol sa fie atacata.

E riscant sa ataci un stat NATO. Cei mai expusi ar fi balticii.

Imi este teama de Republica Moldova. Sunt ingrijorat de Transnistria, nu neaparat de toata Moldova. Eu nu fac o propaganda anti-ruseasca. Rusia e imprevizibila. Crimeea a fost un caz zero, gurile Dunarii ar fi caz 1. Pana gurile Dunarii nu spun Delta ci pana la frontiera veche cu URSS.

Rusia este participant la Comisia Dunarii dar nu are iesire la Dunare. Daca Putin va dori sa revina la gurile Dunarii, Transnistria va fi pierduta.

Despre Republica Moldova

Ridicarea vizelor pentru moldoveni este un pas important dar nu este spectaculos. Cine a dorit sa mearga in Europa a facut-o. Noi am avut o contributie importanta.

Moldova nu va renunta la criteriile de aderare, in ciuda crizei din est. Va fi un castig pentru Moldova pentru ca produsele de aici vor avea o piata in UE.

Despre alegeri

Va fi o prezenta slaba, de 30%. Sper ca PMP sa obtina 2-3 parlamentari. USD va castiga categoric. Daca partidele de dreapta s-ar uni ar bate USD, ar da presedintele in toamna. Vorbesc de Forta Civica, PNL, PMP, PDL, PNTCD.

Pentru mine PDL e un proiect inchis dar niciodata nu voi spune nu va aliati cu PDL.

PMP s-a nascut prematur. Obiectivul meu a fost sa fie pregatit pentru 2016. Dar poate e sansa lui. Vin foarte multi tineri.

Daca partidele de dreapta sunt responsabile vor avea sansa in toamna. Vad ca multi imi pun responsabilitatea de a veni cu solutii.

Cel mai pregatit sa fie presedinte este Emil Boc. Nu stiu daca va vrea. Experienta pe care a acumulat-o, un premier care a trecut Romania prin criza, care a lasat interesul propriu...

Comparat cu Ponta, Geoana are relatii externe. Geoana tot mintea aia o are, s-ar duce la Vantu inca o data. Dar prezinta credibilitate in relatia cu SUA, este un diplomat experimentat. Nu avem oameni credibili: Ponta, Crin... Ce credibilitate mai are Crin, acum cand il critica pe Ponta. Am schimbat pupitru de la Cotroceni dupa ce a fost presedinte interimar.

Despre USL

Cred ca daca Ponta ii promite ca il sustine s-ar putea ca USL sa se refaca. N-am crezut ca se face o astfel de greseala sa rupi USL. USL dadea fara probleme presedintele. Unii sunt inderizabili altii dezirabili.

Dupa alegeri voi fi politician activ. Nu ma mai vad in fruntea unui partid. Ma voi dedica PMP.

 

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ