BCE îşi apără programul de achiziţii de obligaţiuni în faţa justiţiei germane

| 11 iun, 2013

Banca Central Europeană îşi va apăra săptămâna aceasta programul de achiziţii de obligaţiuni în faţa Curţii Constituţionale din Germania, pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora acest program este o schemă ilegală pentru a finanţa statele din zona euro, transmite Reuters.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că această schemă este "probabil măsura de politica monetară cu cel mai mare succes adoptată în ultimul timp", adăugând că a restabilit calmul în zona euro prin diminuarea îngrijorărilor referitoare la divizarea blocului comunitar. Cu toate acestea, doi din decidenţii de la BCE, şeful Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, şi Joerg Asmussen, membru în consiliul guvernatorilor BCE, vor susţine poziţiile opuse cu privire la legalitatea acestui program cu prilejul audierilor care vor fi organizate marţi şi miercuri de Curtea Constituţională din Germania.

Peste 35.000 de cetăţeni germani au depus o plângere faţă de programul "Outright Monetary Transactions" (OMT), lansat anul trecut de BCE, semn al nemulţumirii celei mai mari economii europene care trebuie să suporte partea leului din acest program de sprijinire a zonei euro.

În timp ce BCE susţine că programul OMT se potriveşte cu mandatul său de asigurare a stabilităţii preţurilor, pentru Weidmann programul OMT este similar cu tipărirea de bani pentru a finanţa statele din zona euro care întâmpină dificultăţi. La rândul său, Asmussen a avertizat luni că o decizie a curţii referitor la retragerea programului ar avea "consecinţe semnificative".

Deşi Curtea Constituţională germană nu ar urma să ia o decizie definitivă în acest dosar înainte de alegerile parlamentare din septembrie, judecătorii ar putea să-şi exprime părerile cu privire la acest program şi dacă consideră că acest caz ţine de jurisdicţia lor. Chiar curtea de la Karlsruhe nu poate cere BCE să oprească programul său de cumpărare de active, dacă ajunge la concluzia că OMT violează dreptul suveran al parlamentului german de a controla bugetul ar putea decide să conteste anumite ale programului, cum este caracterul său "nelimitat".

"Orice limitări ale acestui aspect ar putea afecta în mod serios eficacitatea OMT", a declarat economistul Barclays, Thomas Harjes.

Programul OMT a funcţionat pentru că a dat investitorilor încrederea necesară pentru a cumpăra obligaţiuni emise de ţări cu dificultăţi, precum Spania şi Italia, investitorii fiind asiguraţi că BCE va interveni dacă un guvern din zona euro ar ajunge în situaţia de a nu putea să-şi ramburseze datoriile.

Analiştii estimează că cel mai probabil curtea constituţională germană va decide că acţiunile BCE sunt sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, dar este de asemenea posibil şi să aprobe acţiunile BCE cu condiţia să precizeze şi mai clar că nu utilizează politica monetară pentru a finanţa bugetele statelor din zona euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ