Bejan: Puşcăriile au un grad de ocupare de 157%, deficitul e de peste 11.000 de locuri. Trebuie să investim 1 miliard de euro

| 17 feb, 18:02

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Cătălin Bejan, a declarat marţi că sistemul penitenciar are la ora actuală un grad de ocupare de 157% şi că există un deficit de locuri de cazare de 11.000, dacă se ia în calcul standardul european de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut, potrivit Agerpres.

"Sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit de aproximativ 11.000 - 11.500 de locuri de cazare dacă ne raportăm la standardele Consiliului Europei, adică la asigurarea unui spaţiu individual de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut.(...) Legat de supraaglomerare, la ora actuală (...) sunt 18.986 de locuri, discutăm de o situaţie din 3 februarie anul curent, iar numărul de deţinuţi este de 29.983 la acea dată. Gradul de ocupare este de 157,22% la data de 3 februarie dacă ne raportăm strict la 4 metri pătraţi", a precizat Bejan, la Comisia parlamentară pentru cercetarea abuzurilor a Camerei Deputaţilor.

El a spus că numărul deţinuţilor a scăzut cu aproape 3.600, după aplicarea noii legislaţii în domeniu în 2014 privind controlul judiciar şi arestul la domiciliu. Bejan a menţionat că aceste condiţii de detenţie au generat plângeri la CEDO, daunele plătite fiind de 1 milion de euro.

Şeful ANP a afirmat că au existat plângeri la CEDO referitoare la calitatea hranei din penitenciare, în condiţiile în care are la dispoziţie 3,75 de lei fără TVA pe zi pentru majori şi 5,75 lei fără TVA pe zi pentru minori. El a menţionat că din 1994 nu a mai existat o iniţiativă de corectare a valorii financiare a normei pentru hrană şi a afirmat că un proiect de lege în acest sens este în analiză.

"Anul trecut am făcut un proiect de act normativ, astfel încât valoarea financiară a normei să permită diversificarea meniului, să nu mă raportez numai la biscuiţi, marmeladă, cartofi, varză, paste şi chestiuni care duc la aportul caloric, dar să cresc bogăţia nutritivă pentru că într-adevăr faptul că nu asiguri condiţii decente, că există igrasie în cameră, că ai hrana care nu-ţi dă aportul caloric necesar, are o incidenţă directă asupra bolilor cronice", a spus Bejan.

Directorul ANP a spus că în 2014-2015 există finanţare pentru 200 de locuri de cazare noi pentru deţinuţi.

"În 2014 -2015 sunt 500 de locuri pe care le avem prevăzute şi finanţate, la finalul lui 2015 o să avem 200 de locuri noi şi 300 de locuri modernizate. Este un proiect finanţat din fonduri norvegiene şi sperăm ca în decembrie anul acesta să putem să arătăm cum ar trebui să arate nişte spaţii de detenţie decente.(...)", a arătat directorul ANP.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul de Justiţiei, Liviu Stancu, a precizat că acoperirea deficitului de locuri de cazare pentru deţinuţi ar necesita un miliard de euro.

"Suntem într-un deficit de 11.000 de locuri de cazare. În condiţiile acestui deficit pe standardul UE, dacă am purcede la realizarea de penitenciare să acoperim acest deficit, un penitenciar care este de 700 de locuri costă între 60 şi 80 de milioane de euro. Ca să acoperim acest deficit am avea nevoie de cel puţin o jumătate de miliard de euro, la care s-ar adăuga pentru modernizarea penitenciarelor existente încă jumătate de miliard de euro, deci suma necesară pentru a ajunge în standard ar fi de un miliard de euro. Este o sumă uriaşă. Problema cea mai mare este acceptarea socială. Acceptarea socială în legătură cu investirea unui milliard de euro în sistemul penitenciar la acest moment este foarte discutată, dacă societatea românească îşi permite la acest moment să investească un miliard de euro în penitenciare", a susţinut Stancu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ