Bilanț: economia românească iese pe plus în acet an

| 11 oct, 2013

Producţia industrială a crescut anul acesta cu o medie de peste 6%, volumul exporturilor a crescut în august cu 9% şi deficitul comercial a scăzut cu peste 40%. Măsura reducerii TVA pentru pâine înregistrează un succes important în domeniul inflației. Nivelul acesteia a fost influențat într-o mare măsură de scăderea prețurilor de consum la pâine. În același timp, prețurile mărfurilor alimentare a scăzut în septembrie cu 1,8% față de august.

Economia merge bine și se dovedeşte că avem potenţial mare pentru dezvoltare, mai ales datorită posibilității României de a exporta produse industriale competitive. Institutul Național de Statistică a anunțat joi că producția a crescut în primele opt luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2012, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,6%, respectiv 6%. Comparativ cu august 2012 indicatorii sunt mai mari cu 4,3%, respectiv 5,6%.

Industria prelucrătoare a crescut, ca serie brută, cu 8,1% şi industria extractivă cu 3,5%. Potrivit INS, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 11,2%, în industria bunurilor de capital cu 11,1%, în industria bunurilor intermediare cu 7,3% şi în industria bunurilor de uz curent cu 4,2%.

Balanța comercială arată de asemenea foarte bine. Comparativ cu ianuarie-august 2012, exporturile au crescut cu aproape 7,5% la valori exprimate în lei, iar importurile au scăzut cu 1,3% în lei. Deficitul comercial FOB-CIF a fost astfel de 16,48 miliarde lei, mai mic cu 11,81 miliarde lei decât cel înregistrat în primele opt luni ale anului trecut. Deficitul balanţei comerciale a fost în luna august de 2,84 miliarde lei, mai mic cu 1,72 miliarde lei decât cel înregistrat în august 2012.

În august 2013, comparativ cu august 2012, exporturile au crescut cu 6,7% la valori exprimate în lei, iar importurile au scăzut cu 3,3% la valori exprimate în lei, niște valori care dau puternice semnale de încurajare pentru companiile care sunt interesate să investească în România, motivate de succesul înregistrat de exemplu de Dacia-Renault și Ford. Acest lucru este și mai evident dacă ținem cont de faptul că, potrivit INS, valori importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute maşini şi echipamente de transport (42,0% la export şi 34,6% la import).

De altfel, și nivelul inflației a înregistrat o evoluție îmbucurătoare. Acesta a scăzut sub influența reducerii prețurilor de consum la pâine, determinată de scăderea TVA pe lanțul de producție pentru panificație de la 24% la 9%.

Prețurile mărfurilor alimentare au scazut în luna septembrie 2013, față de luna anterioara, cu 1,8%, iar prețurile celor nealimentare au rămas relativ stabile.

Datorită informațiilor făcute publice de Institutul Național de Statistică ne este mult mai ușor să avem o imagine de ansamblu asupra mersului economiei românești. Este evident că asistăm la o îmbunătățire a mediului economic pe planuri multiple, ceea ce transmite un puternic mesaj de stabilitate care va încuraja investițiile străine și va conduce la generarea de noi locuri de muncă, îmbunătățindu-se astfel nivelul general de trai al românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ