Bilet rupt spre normalitate

| 18 mar, 2014

RATB și Metrorex se comportă ca doi cerșetori care stau cu mâna-ntinsă la noi, iar la sfârșitul zilei încearcă să mai și fure din căciula celuilalt.

Ne-am alipit prin referendum la Uniunea Europeană, dar ne purtăm ca-n Transnistria. Avem legi, reguli, teorii europene, dar când e să le aplicăm și să ni se întâmple ceva bun, începem să ne dăm în cap și să furăm unul de la altul, fără să conștientizăm că cel mai mare dușman al nostru nu vine de afară, ci dintre noi.

Poate o să pară exagerată comparația, dar despre asta e vorba. Am vrut în UE ca să trăim bine ca ei, unde confortul și normalul sunt atât de naturale. Urmărim acum imagini din Chișinău, Sevastopol, Simferopol sau alte orașe răscolite de lăcomia imperialistă a Rusiei și, dincolo de drama prin care trec oamenii, nu ne reținem un gând, „ia uite, parcă-i Bucureștiul acum 15-20 de ani, cu clădirile alea gri, mașini puține și autobuze sovietice”.

Așa-i, Bucureștiul nu mai este un oraș gri, a devenit un oraș spoit cu civilizație, care mimează europenismul. Avem clădiri cu luminițe, sufocant de multe mașini și autobuze cu stemă nemțească. Arată, pe alocuri, ca orașele din Occident pe unde ne plimbăm cu buletinul și de unde ne întoarcem „ai văzut cum e la ăia? ai văzut cum merg toate? ai văzut ce simplu funcționează? ai văzut că poți să-ți iei un bilet și să mergi cu ce vrei tu, autobuz, metrou, tramvai?”.

Ei bine, și la noi se putea până acum două zile. Binele a durat doi ani și am așteptat zece să se întâmple. Acum, am revenit la normalitatea noastră: nu mai există bilete de călătorie comune RATB - Metrorex.

(Scurt istoric: Problema unificării cartelelor de călătorie RATB - metrou se pune de prin 2001-2002, însă conflictele politice dintre primar și Consiliul General au împiedicat să se realizeze acest proiect. El a devenit realitate abia în noiembrie 2012, când s-au emis primele bilete unice metrou - RATB. De două zile, Metrorex a suspendat contractul, pentru că RATB, care încasa banii pe cartele, a „uitat” să vireze mai departe partea cuvenită metroului. Într-un an, 2013, s-a acumulat o datorie de 20 de milioane de lei, adică nu tocmai mărunțiș, dacă ne raportăm la două societăți care trăiesc aproape exclusiv din subvenții și chiar și așa generează pierderi. )

De ce e așa de important amănuntul ăsta, o cartelă de autobuz-metrou, într-un context geopolitic în care Merkel, Obama și ONU nu-i pot ține piept judokanului Putin? Pentru că ne ajută să vedem cât de departe am ajuns de Chișinău și cât de aproape de Viena. Ne ajută să vedem că oamenii aleși de noi să ne slujească au ținut tramvaiul 10 ani în stație. Iar când i-au dat drumul, au venit alții, numiți de primii să ne servească pe banii noștri, și ne-au coborât între stații.

Asta e, poate nu ni se potrivește normalitatea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 mar, 2014
tourette
Majorarea alocaţiilor copiilor a fost amânată de parlamentari!
Potrivit România TV, legea prin care alocaţiile ar fi urmat să crească la 200 de lei n-a mai fost votată astăzi.
Rusine ,Basescu....
18 mar, 2014
functionar
nu putea sa se opuna singur
l-au ajutat precis si Udrea si Antonescu
18 mar, 2014
pensionar
toate astea se petrec din cauza lui Basescu,Boc si Udrea...
multe mai patimeste bucuresteanul din cauza lor...
18 mar, 2014
bugetar
ai perfecta dreptate..
18 mar, 2014
asistat social
ne-a taiat si noua din ajutoarele babane pentru votari...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ