Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu pichete şi marş de protest

| 30 apr, 2014

Sindicaliştii de la metrou, care reclamă că nu se respectă contractul colectiv de muncă şi că Metrorex ar fi modificat organigrama, desfiinţând două departamente importante, ameninţă cu acţiuni de pichetare a Ministerului Transportului şi marş de protest.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că sindicaliştii de la metrou iau în calcul declanşarea unor proteste de stradă, care ar putea începe cu pichetarea Ministerului Transporturilor.

Liderul sindical a declarat că deocamdată nu se pune problema unei greve la metrou, întrucât, potrivit legii, aceasta nu poate fi declanşată atâta timp cât există un contract colectiv de muncă în desfăşurare. În schimb, a adăugat Rădoi, avocaţii vor analiza dacă o eventuală grevă ar putea fi declanşată în contextul nerespectării contractului aflat în vigoare.

Zilele când ar urma să aibă loc pichetările şi marşul de protest vor fi anunţate după obţinerea autorizaţiilor de la Primăria Municipiului Bucureşti.

Potrivit lui Rădoi, angajaţii de la metrou sunt nemulţumiţi că nu au beneficiat de nicio majorare salarială, deşi în Contractul Colectiv de Muncă, încheiat în noiembrie 2013, este prevăzută modificarea grilei de salarizare cu indicele de creştere a preţurilor începând cu 1 ianuarie 2014.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor este legată de înaintarea unui proiect de hotărâre de guvern care prevede transferarea Metrorex la Primăria Capitalei, în condiţiile în care autoritatea locală, susţin ei, nu ar avea fonduri pentru preluare.

Ion Rădoi susţine că acest transfer al Metrorex ar avea în spate "interese pentru controlul investiţiilor şi pentru alte proiecte".

O altă nemulţumire se referă la faptul că organigrama Metrorex a fost modificată, desfiinţându-se Departamentul pentru siguranţa circulaţiei şi Departamentul tehnic şi de IT, în locul lor fiind înfiinţat Departamentul Juridic. Prin noua organigramă ar urma să fie desfiinţat şi Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex, singurul de acest tip care mai există în ţară, a mai spus Rădoi.

În replică, SC Metrorex SA a precizat, într-un comunicat, că a modificat, corespunzător necesităţilor de eficientizare a activităţii desfăşurate prin hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor din data de 15.04.2014, structura organizatorică în special a aparatului administrativ din Centralul societăţii, prin reducerea efectivă a funcţiilor de conducere, cu punere în aplicare de la 1.05.2014.

"Noile măsuri organizatorice nu au în vedere disponibilizări de personal din cadrul societăţii. De altfel aceste măsuri, au fost solicitate şi de organizaţia sindicală din cadrul SC Metrorex SA – UNITATEA – Sindicatul Liber Metrou, prin revendicările şi propunerile de măsuri formulate în timpul conflictului colectiv de muncă şi acţiunile greviste din luna septembrie 2013.Noua structură organizatorică se va regăsi pe site-ul METROREX, începând cu 01.05.2014", se mai arată în comunicatul companiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ