ECONOMICA: Noul metrou intră în circulaţie peste o lună

| 16 apr, 2014

Trenurile spaniole CAF au terminat cu bine testele de anduranţă şi aşteaptă omologarea. Vor circula peste o lună, pe Magistrala 2 Berceni-Pipera.

Trenurile de metrou spaniole CAF, cumpărate de Metrorex, intră în circulaţie la sfârşitul lui mai, spune directorul Regiei, Aurel Radu, informează ECONOMICA.net.

“S-au terminat toate testele şi au ieşit bine. Au rulat trenurile pe toţi cei 20.000 de kilometri ceruţi şi toate rezultatele sunt bune. Acum mai aşteptăm omologarea lor. Inaugurarea noilor garnituri se va face în ultima parte a lunii mai”, a spus Radu.

Într-o primă fază, doar două dintre cele 16 rame de tren comandate CAF vor rula. Restul de 14 se construiesc la Atelierele Griviţa, din Bucureşti, potrivit înţelegerii contractuale.

Aceste garnituri de tren vor schimba vechile garnituri de metrou fabricate în anii '70 la IVA Arad, actuala Astra Vagoane Arad. Ele vor circula pe Magistrala 2 Bucureşti Berceni-Pipera.

Contractul pentru cele 16 rame de metrou se ridică la circa 100 de milioane de euro.

Achiziţia noilor trenuri de metrou este prevăzută în Acordul de finanţare pentru modernizarea metroului din Bucureşti, semnat cu Banca Europeana de Investiţii în toamna anului 2009. Banii pentru noile trenuri sunt asiguraţi atât din credite BEI, cât şi de la bugetul de stat. Aceasta este prima etapă a proiectului, în viitor urmând a se achiziţiona alte 21 trenuri noi de metrou, ce vor circula pe Magistrala 5 de metrou, tronsonul Drumul Taberei – Eroilor.

Noile trenuri au o capacitate de 1.202 de pasageri, distribuită în cei 114 m lungime, şi patru motoare care pot dezvolta o viteză de 80 km/h. Pentru asigurarea compatibilităţii tehnice şi de exploatare integrală, Metrorex a achiziţionat şi 16 seturi de sisteme de protecţie şi conducere automată a trenului de la Bombardier Transportation – Divizia Rail Control Systems (care va asigura montajul şi punerea lor în funcţiune). Pentru cele 16 seturi de sisteme Metrorex a plătit 4.940.000 euro fără TVA.

Trenurile CAF sunt compuse din câte şase vagoane unite prin burduf, au sistem de tracţiune şi de frânare controlat cu microprocesor, caroseria realizată din oţel inoxidabil, sistem îmbunătăţit de bare de sprijin pentru călători, uşi culisante cu autoblocare şi protecţie la prinderea persoanelor între uşi. Trenurile produse de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles circulă deja în Bruxelles, Istanbul, Barcelona, Roma, Madrid sau Sao Paulo.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ