Metroul Drumul Taberei - pe repede înainte

| 16 feb, 2014

Autoritățile estimează ca în prima jumătate a anului 2015  va fi gata structura stațiilor și tunelelor, urmând să se efectueze lucrările de montare a căii de rulare, respectiv a celor de automatizări și finisaje. Iar termenul preconizat pentru darea în folosință a tronsonului Râul Doamnei – Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016.

Bucureștiul are, în prezent, aproximativ 70 de kilometri de rețea de metrou, situându-se printre primele 60 de orașe ale lumii care au introdus transportul subteran, în urmă cu 34 de ani. Iar potrivit programelor actuale de dezvoltatre a rețelei de metrou, în anul 2019, aceasta va avea 100 de kilometri de linie dublă și ar putea prelua 260 de milioane de călători pe an.

Este un lucru cunoscut public că dezvoltarea infrastructurii de metrou este o politică esențială asumată de către Guvernul Ponta pentru evitarea supraaglomerării traficului, a poluării, respectiv pentru optimizarea acestui tip de transport public, concretizată prin sprijinul acordat constant de către Executiv în vederea finanțării și realizării noilor linii de metrou.

În acest context, se asigură banii necesari pentru finalizarea investițiilor în desfășurare, metroul în București fiind trecut în Programul Operațional Sectorial de Transporturi, cu acces la fonduri europene. Iar preluarea de către Primăria Capitalei a lucrărilor privind construcția metroului de la Ministerul Transporturilor este o soluție eficientă, atât în vederea rezolvării anomaliei care existau, cât și pentru alinierea Bucureștiului la restul capitalelor Europene, în care metroul aparține municipalităților.

Astfel, Metrorex, care va trece din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) la Municipalitatea București, are în prezent șase proiecte majore de infrastructură pentru extinderea rețelei de metrou. Acestrea sunt: Linia 5, cu tronsoanele Drumul Taberei– Pantelimon și Universitate- Pantelimon, Linia 6: legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Henri Coanda- Otopeni, Linia 4 Lac Straulești –Gara de Nord- Gara Progrescu, Linia 7: Voluntari-Bragadiru, Linia 3: Anghel Saligny-Preciziei, Extindere Pacii- Centura de Vest și Linia 2: Berceni- Pipera, Extindere Pipera- Zona de servicii și locuințe Pipera-Tunari.

Din fericire, rezultatele privind contrucția metroului din București nu întârzie să apară. TBM-ul (Tunelling Boring Machine) „Sf. Varvara“ a finalizat deja tunelul până la cea de-a doua stație de metrou din cadrul Magistralei 5 Drumul Taberei –Eroilor, mai precis porțiunea dintre Orizont și Favorit.

Tunelul săpat de către „Sf. Varvara“  are o lungime de 341 de metri și a fost realizat în perioada dintre 24 ianuarie și 14 februarie 2014, iar lucrările au fost efectuate cu o medie aritmetică de 16,23 metri liniari pe zi și cu o viteza record de execuție într-o singură zi de 39 de metri, respectiv 26 de inele montate.

Cel de-al doilea utilaj, numit „Sf. Filoftea“, urmează să înceapă execuția celui de-al doilea tunel  între stația Orizont și Favorit în jurul datei de 20 februarie, după ce, pe 9 ianuarie, a intrat în stația Orizont, la 49 de zile de când și-a început forajul.

Așadar, autoritățile estimează ca în prima jumătate a anului 2015  va fi gata structura stațiilor și tunelelor, urmând să se efectueze lucrările de montare a căii de rulare, respectiv a celor de automatizări și finisaje. Iar termenul preconizat pentru darea în folosință a tronsonului Râul Doamnei – Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016. Iar acestea sunt vești foarte bune pentru decongestionarea transportului din București!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ