Blănculescu: Reindustrializarea României este a doua şansă a ţării noastre

| 11 dec, 2013

Reindustrializarea României este a doua şansă a ţării noastre de a se dezvolta economic şi de a atrage investiţii, a declarat miercuri Ionel Blănculescu, analist economic şi consilier onorific al premierului Victor Ponta, prezent la o conferinţă de profil.

"Reindustrializarea este a doua şansă a ţării noastre şi vedem că, încetul cu încetul, se trece de la dezbateri la practică", a spus Ionel Blănculescu, menţionând că va asista în această perioadă o companie industrială din Turcia să implementeze o investiţie de 56 de milioane de euro în ţara noastră, conform Agerpres.

Blăculescu a afirmat că România are în plan înfiinţarea unui fond suveran de investiţii, în special în sectorul energetic, unde ţara noastră şi-a propus să devină un hub, urmând ca, pe acest pilon, să atragă şi alte axe de dezvoltare, în special în zona industrială.

"Lupta pentru resursele naţionale, minerale, primare e evidentă, la fel şi radicalismul şi extremismul străzii, care tinde să devină periculos în România. Am văzut cum, după asedierea Avocatului Poporului, o lege a picat în Parlament, deşi era aşteptată de toată industria", a arătat Blănculescu, referindu-se la Legea minelor.

El a amintit că în România s-au închis până acum 580 de mine şi a povestit cum, la o conferinţă internaţională unde toată lumea prezenta strategii de deschide a minelor, partea română a fost nevoită să vorbească despre managementul închiderilor de mine.

Blănculescu a mai spus că anul viitor se vor renegocia redevenţele plătite de companiile petroliere, întrucât expiră perioada de 10 ani în care acestea nu au putut fi modificate.

"Unele voci ale străzii spuneau că redevenţele ar trebui triplate, ceea ce ar înseamna închiderea totală a investiţiilor în România şi aruncarea lor în derizoriu. E total împotriva logicii economice", a completat analistul economic.

Luni, Legea minelor nu a întrunit numărul necesar de voturi la Camera Deputaţilor pentru a fi adoptată. Potrivit lui Dumitru Chiriţă, vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii din Cameră, discuţiile pe marginea actului normativ vor fi reluate la o dată ulterioară, articol cu articol.

Zeci de protestatari faţă de proiectul Roşia Montană au manifestat ieri în faţa sediului Avocatului Poporului, iar unii dintre ei au pătruns cu forţa în clădire.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 dec, 2013
Andrei
Romania sa ridicat din industrie si minerit ,nu din turism si alte povesti si singura sansa pe care o are este reindustrializarea
11 dec, 2013
Andreea
Investitie majora!
Proiectul minier este o investitie majora atat pentru Rosia Montana cat si pentru tara noastra . Acest proiect va crea mii de locuri de munca atat de necesare intr-o zona cu somaj de peste 80%. Demararea proiectului minier de la Rosia Montana ar putea fi un semnal pentru industria miniera globala ca Romania accepta dezvoltarea sectorului de exploatare a resurselor naturale, tindind spre dezvoltare durabila. De asemenea ar putea atrage mai multe investitii straine si ar putea stimula cresterea economica a Romaniei. Extremismul exprimat prin violentele din ultimele zile dovedeste doar lipsa de informare si faptul ca exista interese care doresc mentinerea Romaniei la nivelul actual: in criza economica, fara locuri de munca si in saracie.
13 dec, 2013
Mihnea
Proiectul minier ROSIA MONTANA
MIi de locuri de munca? Cati ani dureaza aceasta exploatare? Va iesi cineva la pensie de la aceasta exploatare? Ce salarii vor avea acesti mineri comparativ cu minerii din alte tari? CE si CAT voi castiga eu ca roman din acest proiect? Cat vor castiga canadienii din acest proiect(apropo de OMV,ca un simplu exemplu)? Mai doriti si alte intrebari? Bunicul meu a fost din Rosia Montana si nu cred ca si-ar fi dorit sa vina niste indivizi de la mii de km. sa-i extraga aurul care i-ar apartine de drept.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ