BNR estimează o inflație de -3% pentru finalul primului trimestru din 2016

| 11 feb, 13:00

Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de -3% pentru finalul lunii martie 2016, cu un interval de incertitudine de +/-0,6%, se arată în datele publicate pe site-ul instituției.

Excluzând efectul runda I privind TVA, inflația ar fi atins 1,3%, la finalul primului trimestru din acest an.

Ținta de inflație a Băncii Centrale pentru 2016 este de 2,5 la sută +/-1 punct procentual.

Banca Națională a României a modificat la 1,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară, de 1,1%, conform datelor prezentate marți de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

Pentru 2017, BNR a prognozat o inflație de 3,4%, la finele anului.

"Proiecția indicelui prețurilor de consum (IPC) ne arată două lucruri: că perioada de inflație negativă este tranzitorie și rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui prețurilor de consum este prognozată la 1,4% la sfâșitul anului 2016 și se iese, deci, din inflația negativă, și la 3,4%, adică aproape de limita superioară a intervalului pe care îl țintim în ultima parte a anului 2017", a spus Isărescu.

El a precizat că traiectoria ratei inflației IPC este afectată substanțial de măsurile fiscale care au vizat reducerea succesivă a impozitelor indirecte.

"Am mai calculat și impactul de runda I a reducerii cotei TVA. În această situație, acesta este un calcul cu un anumit grad de probabilitate; rata inflației ar atinge 3% în 2016 și 3,7% în 2017. Și trecutul și traiectoria ratei inflației IPC este afectată substanțial de măsurile fiscale care au privit reducerea succesivă a impozitelor indirecte și noi, ca instituție care urmărește stabilitatea prețurilor, dorim să subliniem caracterul tranzitoriu al acestei perioade de inflație negativă. Pe de altă parte, preocuparea noastră este de a păstra inflația în ecartul pe care ni l-am stabilit, de a da încredere că stabilitatea prețurilor să rămână și a stimula pe această bază o creștere economică de durată, sustenabilă, în România", a precizat oficialul BNR.

Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat, în ședința din 5 februarie, Raportul trimestrial asupra inflației.

'Noua prognoză trimestrială reconfirmă perspectiva adâncirii inflației în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA și a altor impozite indirecte. Totodată, se anticipează revenirea la începutul anului 2017 și rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflației în interiorul intervalului țintei. Această evoluție are ca explicație epuizarea impactului dezinflaționist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale și creșterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflației în intervalul prognozat', se arată într-un comunicat al BNR.

Potrivit acestuia, inflația s-a menținut în teritoriu negativ la finalul anului 2015, în linie cu prognoza. Factorul principal al acestei evoluții a fost aplicarea, începând cu luna iunie, a cotei reduse de TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică.

Rata anuală a inflației s-a situat în luna decembrie 2015 la—0,9%, față de—1,1% în luna noiembrie și—1,87%, nivelul minim consemnat în luna august.

'Această creștere s-a datorat efectelor de bază asociate evoluției prețului combustibililor, accelerării creșterii prețurilor la tutun, precum și influențelor restrângerii mai alerte a deficitului de cerere agregată și ale relativei deprecieri a monedei naționale. În absența măsurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuală a inflației s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2%, nivel aflat în interiorul intervalului de variație al țintei de inflație (2,5 la sută +/-1 punct procentual)', se menționează în comunicatul BNR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ