BNR îi răspunde lui Băsescu: electorata este concepută de Liviu Voinea

| 12 feb, 2014

Banca Naţională a României a trimis un comunicat de presă prin care susţine că schema fiscală de reeşalonare a creditelor este "concepută, iniţiată şi dezvoltată" de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Proiectul schemei de stimulare a consumului prin măsuri fiscale (care să faciliteze pentru următorii doi ani o reeşalonare a creditelor contractate la bănci de populaţia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie) nu a implicat şi nu va implica, din partea Băncii Naţionale a României, niciun fel de decizii de politică monetară sau bancară", se arată într-un comunicat de presă al BNR, scrie ECONOMICA.net.

Banca centrală susţine că ideea acestei scheme fiscale îi aparţine în totalitate lui Liviu Voinea, după ce preşedintele Traian Băsescu a acuzat reglementatorul pieţei financiar bancare că ar face jocurile guvernului şi că proiectul "electoratei" ar fi fost elaborat de BNR.

"Schema în cauză se bazează, în esenţa ei, pe măsuri fiscale, fiind concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, în acest sens, este faptul că întreaga motivaţie a acestei măsuri a făcut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Financial Times sub semnătura domnului Voinea", se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Băsescu: Electorata este o păcăleală


Potrivit BNR, instituţia a fost consulatată asupra acestui proiect şi înainte ca Fondul Monetar Internaţional să vină în ţară, iar guvernul a reţinut elementele considerate drept esenţiale de Banca centrală.

"Banca Naţională a României a fost consultată în legătură cu acest proiect înainte şi în timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. O echipă din BNR adecvată temei propuse, formată din experţi din departamentele supraveghere, reglementare bancară, stabilitate financiară şi juridic, a participat la discuţiile cu echipa Ministerului Finanţelor, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, furnizând date statistice şi făcând evaluări. Elementele considerate esenţiale de către experţii BNR (respectiv caracterul voluntar al schemei fiscale şi negocierea individuală de către debitori cu băncile comerciale) apar în forma actuală a proiectului", se mai arată în comunicat.

BNR mai precizază că în perioadele de negocieri cu instituţiile internaţionale, conlucrarea dintre Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor este mai intensă.

Citeşte mai mult aici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ