Băsescu: Electorata este o păcăleală

| 11 feb, 2014

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că ideea 'electoratei' a plecat de la Banca Naţională a României, menţionând că BNR ar trebui să părăsească 'linia de a fi controlată de un Guvern corupt'.

'Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni, cu echipa de la BNR, pentru electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în pregătirea unui astfel de program, pentru că el este un fals, este o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea, dar şi pentru ceilalţi români. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a plecat de la BNR. Aşa că, nu aş mai vrea să-l văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR explicându-ne cum BNR nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase', a declarat Băsescu, marţi, la B1 TV.

El a susţinut că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar trebui să spună în mod public dacă a minţit premierul Victor Ponta când a spus că a făcut referire la implicarea Băncii Naţionale în privinţa 'electoratei'.

'Mâine, ori Mugur Isărescu să spună 'a minţit Ponta', dar îi va fi greu să spună pentru că la el, în BNR, s-a discutat cu Fondul, fără ca pe mine, care trebuie până la urmă să semnez aceasta scrisoare, să mă informeze cineva. Nici FMI nu era informat duminică, în schimb, luni, în ultima zi de evaluare, dimineaţa la BNR şi mai târziu, din câte ştiu, la Guvern, s-a pus problema acestei mârşăvii în faţa FMI, cu o o fermitate care a spus 'ori sunteţi de acord, ori nu avem acord'. (...) Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun rău BNR, pentru că rău şi l-au făcut ei', a mai spus Băsescu.

Şeful statului a afirmat că el niciodată nu şi-a permis 'abordări politice' cu BNR.

'Îmi pare rău, niciodată nu mi-am permis să le cer abordări politice, dar vad că este suficient să-i preseze puţin Guvernul. Este un lucru pe care BNR trebuie să-l lămurească public. Eu, dacă am greşit, dacă această discuţie nu a avut loc la BNR, îi anunţ de pe acum că îmi cer scuze, dar dacă nu, să va cereţi voi', a conchis Băsescu.

La începutul lunii februarie, Ponta anunţa că Guvernul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

'Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o ordonanţă a Guvernului. (...) Avem în sfârşit acordul partenerilor noştri internaţionali. Este o măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. În primul rând, se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie că e vorba de salariaţi, fie că e vorba de pensionari. Condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net - 1.610 lei - şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care, evident, e opţională, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori, în acest moment, persoane fizice', a spus Ponta, la acea dată.

El a menţionat că 'măsura a fost discutată şi lucrată de mai bine de o lună şi cu Banca Naţională a României'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ