Băsescu către Eugen Nicolăescu: Nu vrei să chemi Parchetul legat de vaccinurile de la Cantacuzino?

| 12 feb, 2014

Scandalul vaccinurilor de la Spitalul Cantacuzino a ajuns si la Palatul Cotroceni. Traian Basescu sustine ca Eugen Nicolaescu ar trebui sa cheme Parchetul sa rezolve acest caz, desi, nici fostul ministru al Sanatatii nu ar trebui sa se simta nevinovat.

"Nicolaeascu, inainte sa se apuce de un alt minister, trebuie sa isi aduca aminte cateva succese ale lui la Ministerul Sanatatii. Aduceti-va aminte de studiile de fezabilitate pentru spitalele de urgenta, care au costat cateva milioane de euro. S-au facut studiile, firmele si-au luat banii, domn' Nicolaescu e bine-mersi, dar spitale nu a aparut niciunul", a spus Basescu, potrivit Mediafax, care citeaza B1 TV.

Presedintele a facut referire si la programul de vaccinare anticancer pentru fetite, aratand ca "Nicolaescu a cumparat vaccinurile", s-au facut cateva si s-a stopat programul. "Cred ca sunt expirate de mult acele vaccinuri, care au costat milioane de dolari", a mai spus seful statului.

Basescu a mai declarat ca Nicolaescu a dat laboratoarelor private posibilitatea sa faca analize "la tot poporul". "Ar fi fost bine daca se trageau si niste concluzii, cu niste efecte. Concluzii s-or fi tras, nu le stie nici vantul, nici pamantul, dar pentru ce ai facut? Sa constati o stare de sanatate? Nu am vazut niciun program. Dar banii la laboratoare s-au dat, si s-au dat, Slava Domnului, destule zeci de milioane".

"Mai vad acum traznaia asta de ultima ora", a continuat presedintele, referindu-se la subiectul legat de vaccinurile de la Cantacuzino.

Basescu a mai spus ca stia ca ministrul Sanatatii "a facut presiuni pe Cantacuzino sa faca vaccinul". "Acum vad ca nu sunt bune, deodata. Tu, ca minister, daca ai facut presiuni, nu te cosidera asa, nevinovat si lipsit de responsabilitate, pentru ca ai avut decizia politica", a mai spus seful statului.

El a criticat si sesizarea la adresa Serviciului Roman de Informatii. "Nu, domnule Nicolaescu, nu vrei tu sa chemi Parchetul direct, ce treaba are SRI-ul? Nu a fost o chestiune subversiva, tu ai dat ordin si atat a putut sa faca Cantacuzino", a spus Basescu.

Despre ideea unei eventuale "maini criminale", Basescu a spus ca rezolvarea chestiunii tine de Parchet si Politie.

Ministrul Sanatatii a semnat, in 13 ianuarie, ordinul privind constituirea comisiei de specialitate, pentru "supervizarea imunogenitatii si reactogenitatii" vaccinului antigripal trivalent. In 15 ianuarie, comisia de specialitate a trimis ANM o adresa in care spunea ca a luat act de faptul ca "cele 18 baterii de teste efectuate cu privire la vaccinul antigripal testat, produs de Cantacuzino, au fost in parametrii normali, mai putin valorile parametrului endotoxina, raportat la farmacopeea europena, dar acceptat de farmacopeea americana".

Comisia a considerat ca vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino si care a fost luat in studiu "indeplineste criteriul reactogenitatii pentru a putea fi folosit in situatii care impun vaccinarea la adulti".

In 4 februarie, ANM a transmis o noua adresa ministrului Sanatatii, in care, pe baza raportului comisiei de specialitate, a aratat ca se poate avea in vedere utilizarea vaccinului produs la Institutul Cantacuzino, dar doar in cazul adultilor, exceptand gravidele, si numai in situatia declararii de catre OMS a unei pandemii de gripa declansate de una dintre tulpinile care intra in compozitia vaccinului.

In 5 februarie, ministrul Sanatatii a hotarat, pe baza tuturor documentelor puse la dispozitie de Institutul Cantacuzino, ANM, Comitetul National de Vaccinologie, comisia de specialitate si Institutul National de Sanatate Publica, ca vaccinul antigripal produs pentru sezonul 2013-2014 sa fie mentinut pana la expirarea termenului de valabilitate, in custodia institutului. Totodata, in documentul semnat de ministrul Sanatatii se arata ca acest vaccin poate fi utilizat numai in conformitate cu recomandarea ANM, "singura entitate institutionala specializata si autorizata sa exprime puncte de vedere in acest domeniu".

In 6 februarie, ministrul Sanatatii a sesizat Curtea de Conturi in legatura cu modul in care au fost cheltuiti banii publici primiti de catre Institutul Cantacuzino. Totodata, ministrul Eugen Nicolaescu a cerut Institutului Cantacuzino si expertilor OMS efectuarea unor analize complexe asupra procesului de productie, "pentru identificarea tuturor determinantilor care au influentat calitatea produsului", se arata in documentul MS.

Ministrul Sanatatii a declarat, vineri, ca sunt suspiciuni ca pe toata linia de fabricatie a vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino s-ar fi intamplat "lucruri cu rea-vointa", precizand ca au fost cerute informatii in acest sens de la alte organe abilitate ale statului.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Institutul Cantacuzino si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), dar si a anchetei Curtii de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de acestia daca va fi necesara inaintarea dosarului catre organele abilitate ale statului, potrivit MS.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ