Relansarea investiţiilor străine se produce cu paşi siguri

| 13 feb, 2014

Unul din subiectele utilizate în mod constant de Traian Băsescu în lupta sa cu premierul Ponta este evoluţia economică a României, care în viziunea liderului de la Cotroceni este de natură să dovedească cât de incapabil ar fi actualul executiv.

Dacă i-am da crezare şefului statului, atunci România se află pe marginea prăpastiei şi actualul executiv nu face decât să pună în pericol viitorul economiei româneşti. De asemenea, ultima ţintă a lui Traian Băsescu a devenit Banca Naţională a României, pe care preşedintele a denigrat-o în ultimul hal atunci când a venit vorba de poziţia băncii centrale în raport cu proiectul guvernului de a stimula creditarea din ţara noastră.

Şi totuşi, BNR-ul a publicat în ultima vreme mai multe analize din care reiese că economia românească traversează o perioadă fastăşi înregistrează o serie de performanţe. Astfel, în 2013, România a atins o inflaţie de 1,6%, un record absolut de la Revoluţie şi până în prezent. De asemenea, pe fondul unui an agricol excelent şi al dezvoltării industriei producătoare de maşini, exporturile au crescut cu 10% față de anul anterior, valorea totală ajungând la aproape 50 de miliarde de euro. Acest fapt s-a tradus, conform BNR, şi în evoluţia deficitului de cont curent care în 2013 a fost de 1,5 miliarde de euro, comparativ cu 5,84 miliarde în anul 2012.

De fapt, tot din partea BNR vine şi cea mai recentă veste bună din punct de vedere economic, banca centrală publicând analiza sa anuală în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor străine directe în România. Astfel, anul trecut, în ţara noastră au intrat 2,7 miliarde de euro, o sumă record în ultimii patru ani, după ce în 2012 se consemnase prima apreciere de la debutul crizei. Comparând 2013 cu precedentele douăsprezece luni, valoarea investiţiilor străine a crescut cu 26,8%, evoluţie ce reprezintă o performanţă pentru orice economie.

Desigur, pentru Traian Băsescu datele prezentate anterior nu reprezintă veşti bune, din moment ce ele contrazic integral toată propaganda preşedintelui. De asemenea, trebuie notat că datele provin din analize realizate de BNR, o instituţie definită de imparţialitate şi profesionalism. Astfel, atacurile şefului statul la adresa băncii centrale capată o nouă semnificaţie, din moment ce vorbim de cifre care confirmă performanţele economice înregistrate de actualul guvern. Tactica preşedintelui este fie de a decredibiliza BNR-ul, fie de a încerca să intimideze BNR-ul în vederea stopării apariţiei de veşti bune din partea unei instituţii care, spre deosebire de Traian Băsescu, are credibilitate atât în ochii populaţiei, cât şi în zona mediului de afaceri.

După o perioadă de criză, accentuată de măsurile de austeritate impuse de guvernarea Băsescu-Boc, economia românească este pe drumul cel bun, realitate care va fi simţită cât de curând şi în buzunarele românilor. Oricât ar încerca Traian Băsescu să deturneze atenţia de la realizările Guvernului Ponta şi să decredibilizeze pe oricine încearcă să vorbească despre cum merge în realitate economia, în final preşedintele nu face decât să se discrediteze pe sine, ca ultimă formă a disperării politice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 feb, 2014
wakki
tu chiar ne crezi prosti?
draga tovarase autor, ca maine vom plati 1,36 euro pe litrul de benzina regular, mai scump decat in franta sau in austria
iei banii degeaba tovarase; asta nu e nici macar propaganda,e batere de campi
13 feb, 2014
Cornelia Paraschiv
Raportari ca'n anii 80'?
Sa mananci tu cifrele alea false! Da? Platesc dublu deja kilul de cartofi si tu arati aici cifre masluite? Deci....''oficial o ducem bine''?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ