BNR se va orienta spre aurul ieftin şi sigur, în caz de regândire a politicii de investire a rezervei

| 19 sep, 2013

Banca Naţională a României se va orienta către aurul cel mai ieftin şi sigur, în caz de regândire a politicii de investire a rezervei, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

'Consiliul de Administraţie al BNR, în momentul în care se va stabili o regândire a politicii de investire a rezervei, se va orienta către cea mai bună posibilitate de achiziţie de pe piaţă. Acesta este prima noastră obligaţie şi legală şi morală, pentru că vorbim despre banii României. Dar, pentru aceasta, trebuie să fim în acea situaţie în care să avem ce alege şi proiectul despre care se vorbeşte (Roşia Montană - n.r.) acum nu va scoate aurul mâine. Şi din punct de vedere legal şi moral, dacă se va ajunge la concluzia că ponderile rezervei trebuie schimbate, BNR are datoria să cumpere aurul cel mai sigur şi mai ieftin şi, în principiu, există o bursă internaţională', a spus Bogdan Olteanu, referindu-se la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, conform cărora aurul ce s-ar extrage de la Roşia Montană ar putea rămâne în ţară dacă BNR l-ar cumpăra.

Olteanu a spus că în acest moment nu vede o bază legală care să permită BNR să cumpere altceva decât ceea ce este cel mai bine pentru România. De asemenea, acesta a declarat că, personal, nu şi-a schimbat părerea despre proiectul Roşia Montană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat pe 16 septembrie că aurul care s-ar putea extrage de la Roşia Montană ar putea rămâne în ţară dacă Banca Centrală l-ar cumpăra. ''România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur, spre exemplu, să facă în aşa fel ca în ţară să rămână aurul până la ultimul gram. Avem o rezervă de circa 36 de miliarde de euro, cu tot cu aur, din care avem şi valoarea a 103 tone de aur. Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să ne mărim rezerva în aur. (...) Şi într-un mod extrem de convenabil. Adică, în momentul în care Banca Naţională ar achiziţiona aur, ar face emisiune de lei, la fel cum atunci când cumpără euro face emisiune de lei, la fel ca atunci când ia bani de la Ministerul de Finanţe, bani europeni, pe care îi utilizăm în construcţii de drumuri, de ştiu eu ce alte proiecte, Banca Naţională primeşte euro şi în baza sumei primite face emisiune de lei. Deci, România nu pierde nici un gram de aur, dacă îşi propune să facă acest lucru'', a explicat Băsescu.

Potrivit acestuia, primul cumpărător poate fi BNR, prin emisiune de lei şi nu prin taxe de la populaţie. ''Primul cumpărător poate fi Banca Naţională a României prin emisiune de lei, repet, nu prin taxe de la populaţie, nu din bani de la bugetul de stat, nu din nimic'', a afirmat preşedintele Băsescu.

Tag-uri: aur, BNR, bogdan olteanu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ