Bode (PDL): Guvernul trebuie să modifice Legea minelor

| 28 mai, 2013

Deputatul PDL Lucian Bode a declarat că moţiunea PP-DD şi PDL privind mineritul din Valea Jiului se doreşte a fi una constructivă şi a cerut, cu titlu personal, Guvernului USL să definească urgent direcţiile de acţiune ale Strategiei miniere a României şi să modifice Legea minelor pentru a preciza exact care sunt modalităţile de concesionare a perimetrelor miniere închise prin hotărâre de guvern.

"Faptul că angajamentele USL în ce priveşte sistemul energetic în general, respectiv sectorul minier în special, au fost doar simple gogoşi electorale este deja o certitudine. Cu toate acestea, mă încăpăţânez să cred în expresia, pe care majoritatea o consideră idioată în contextul unei majorităţi parlamentare de 70%, că putem face o opoziţie constructivă. Dacă o să citiţi cu atenţie această moţiune simplă, o să vedeţi, printre altele, faptul că semnatarii moţiunii apreciază ceea ce s-a făcut bine de către Guvernul PDL şi dau exemple aici reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara, divizarea Termoelectrica, înfiinţarea acestui complex, lucru, de altfel, confirmat şi de către Guvernul USL prin preluarea acestor programe guvernamentale. De asemenea, veţi constata că semnatarii moţiunii semnalează o serie de probleme grave cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului, dar nu ne rezumăm la atât, venim şi cu soluţii pentru rezolvarea acestora. Nu voi insista pe soluţiile prezentate în textul moţiunii, vă las pe dumneavoastră, pe cei din Executivul USL, să le analizaţi cu maximă atenţie", a afirmat deputatul PDL.

Lucian Bode a adăugat că, personal, consideră că este necesară prezentarea unei Strategii naţionale privind sectorul minier.

El le-a recomandat ministrului Economiei şi celui delegat pentru Energie să se raporteze la un document prezentat de USL în primăvara lui 2012.

"Dacă totuşi nu am reuşit să vă conving de veridicitatea datelor prezentate mai sus, vă recomand următoarea bibliografie: Strategia energetică a României. Energia - motor al creşterii economice. România - pol energetic naţional. (...) Veţi găsi aici totul despre vulnerabilităţile sistemului energetic românesc, despre programele energetice care vor rezolva gravele probleme ale sectorului energetic, despre oportunităţi, despre obiectivele strategice ale sectorului energetic, despre proiecte prioritare. În Strategie este dată ca exemplu atragerea de capital pentru investiţii de mediu şi retehnologizare, inclusiv constituirea de grupuri energetice noi în Complexul Energetic Hunedoara, respectiv în Complexul Energetic Oltenia. Strategia la care fac referire garantează perpetuarea în condiţii de performanţă economică a unor profesii tradiţionale, vitale pentru anumite regiuni, printre acestea un loc deosebit îl ocupă mineritul. Am încheiat citatul. Pentru a nu căuta prea mult, vă înmânez, domnilor miniştri, câte un exemplar din această Strategie. Nu este altceva decât documentul lansat de USL în primăvara lui 2012. Este adevărat, în acel moment USL se afla în opoziţie şi promitea enorm de mult României", a mai spus Lucian Bode.

Moţiunea simplă "Scăpaţi mineritul din Valea Jiului de norocul rău al conducerii bicefale Vosganian - Niţă" a fost iniţiată de grupurile parlamentare PP-DD şi PDL.

Iniţiatorii moţiunii susţin că sistemul energetic naţional, sub conducerea miniştrilor Varujan Vosganian şi Constantin Niţă, trece prin cea mai gravă criză pe care a cunoscut-o România de-a lungul întregii sale istorii şi solicită demisia celor doi miniştri. Votul final va fi dat în şedinţa de plen de mâine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ