Bogdan Diaconu – un pesedist care loveşte în interesele PSD

| 30 oct, 2013

Marşul organizat duminică în comunitatea maghiară a beneficiat de o amplă mediatizare. Ca de fiecare dată, au apărut opinii pro şi contra demersului, radicalizarea discursului maghiar a fost contrată de o retorică naţionalistă, iar autonomia pe criterii etnice a făcut din nou obiectul unor poziţionări controversate din zona politică.

În acest peisaj a apărut şi Bogdan Diaconu, deputatul PSD de Bucureşti, revenit în tabăra social-democraţilor după un periplu prin partidul controlat de Dan Voiculescu. În condiţiile în care niciun lider PSD nu s-a grăbit să condamne marşul organizat în maghiarime, Bogdan Diaconu a identificat un teren fertil pentru a-şi construi o campanie de imagine pe radicalizarea discursului etnic din Transilvania.

Astfel, deputatul social-democrat a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva organizatorilor evenimentului intitulat "Marele Marș al Secuilor", desfășurat duminică în județul Covasna. Plângerea are în vedere săvârșirea următoarelor infracțiuni: acțiuni împotriva ordinii constituționale, instigare la discriminare,  şi instigare publică și apologia infracțiunilor.

Doar că prin demersul său nefericit – care are în mod evident o miză persoanală, aceea de a obţine de vizibilitate mediatică – Bogdan Diaconu riscă să afecteze relaţiile politice dintre PSD şi UDMR. Raporturile politice dintre maghiari şi social-democraţi sunt la acest moment dintre cele mai bune, iar gesturi iresponsabile precum cel care îl are în centru pe deputatul Diaconu nu fac decât să pericliteze relaţia de dialog şi de deschidere existentă între cele două formaţiuni.

După ce s-a erijat în cel mai viguros combatant al celor care susţin autonomia pe criterii etnice, Bogdan Diaconu a făcut într-un târziu un pas înapoi, retrăgându-şi o plângere penală pe care, de altfel, nici nu ar fi trebui să o depună vreodată. Fiindcă demersul iniţiat al deputatului PSD denotă nu numai diletantism politic, dar şi o evidentă lipsă de maturitate. În timp ce conducerile PSD şi UDMR se străduiesc să creeze punţi de legătură între cele două formaţiuni, un gest precum cel asumat de Bogdan Diaconu riscă să pună sub semnul întrebării buna colaborare dintre social-democraţi şi maghiari.

Iar păstrarea unei relaţii normale de dialog cu UDMR nu este parte a unor teorii conspirative privind aşa-zisa configurare a unor noi majorităţi parlamentare, ci o abordare firească axată pe transparenţă şi deschidere, esenţiale pentru orice democraţie consolidată. Fiindcă obiectivul fundamental al tuturor aleşilor, indiferent de formaţiunile din care provin, este acela de a îndeplini angajamentele asumate în faţa cetăţenilor care le-au acordat votul. De aceea, disputele etnice întreţinute artificial sunt de evitat întrucât nu aduc niciun beneficiu cetăţenilor, generând conflicte sterile într-un dezacord total cu agenda reală a românilor, indiferent de etnie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ