Ilie Sârbu se retrage de la şefia grupului din Senat. Cine îi ia locul UPDATE

| 25 aug, 11:15

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, renunţă la şefia grupului PSD din Senat, susţin surse politice, citate de România TV. Potrivit surselor citate, Sârbu ar urma să îşi dea demisia şi din partid. Din interiorul partidului au apărut deja nume care să preia poziţia de şef de grup.

UPDATE. Senatorul social-democrat Șerban Nicolae susține că funcția de lider de grup nu îi este una "străină" și că, teoretic, nu s-ar teme de responsabilitatea pe care aceasta o implică. În opinia sa, o posibilă schimbare a șefiei grupului PSD din Senat ar trebui realizată astfel încât "să nu bulverseze grupul".

"Am auzit și eu de posibilitatea asta (ca Ilie Sârbu să demisioneze de la șefia grupului senatorial PSD — n.r.), n-am însă certitudinea că se va produce, mai ales că n-am mai discutat cu Ilie Sârbu și nu ne-am întâlnit nici la reuniunea Senatului. Nu știu decât la nivel de știre pe surse. Altminteri, funcția de lider de grup nu îmi e foarte străină. Am îndeplinit în mod formal această funcție între 2006 și 2008, liderul grupului fiind președintele Iliescu, dar eu am preluat o bună parte din atribuțiile legate de BP și de negocieri cu celelalte partide. A fost și o perioadă mai aglomerată pentru că s-a suprapus unor evenimente precum suspendarea lui Băsescu din 2007, ieșirea PD de la guvernare, susținerea în Parlament a Guvernului Tăriceanu. Deci, teoretic, nu m-aș teme de responsabilități, dar important este ca o astfel de schimbare, dacă se va produce, să nu bulverseze grupul și să nu ducă la antagonizări interne și la micșorarea grupului", a declarat marți senatorul PSD, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, dacă schimbarea șefiei grupului s-ar produce ca urmare a unor "animozități personale" ar putea exista riscul ca grupul să piardă senatori.

"Există un risc (ca grupul PSD din Senat să piardă membri — n.r.) în măsura în care o asemenea schimbare se face pe o formulă de animozitate personală sau de conflict personal. Grupul nostru a pierdut câțiva oameni valoroși la Senat. De exemplu, Dan Tătaru, Cătălin Croitoriu, Valer Marian, colegi plecați din PSD și care în socotelile parlamentare ale majorității contează ca vor", a explicat Șerban Nicolae.

Senatorul PSD a apreciat că liderul grupului ar trebui să fie o persoană cu "autoritate și echilibru".

"E nevoie de un echilibru care să asigure, și între membrii grupului PSD și între membrii coaliției, cel puțin la nivelul Senatului, și pentru asta e nevoie de o persoană care să aibă și autoritate și echilibru, astfel încât să se poată impune ca lider și în fața celorlalți colegi, dar să asigure și un dialog permanent și echilibrat pentru asigurarea majorității care să susțină Guvernul", a mai spus Nicolae.

Şi senatorul PSD Mihai Fifor, respins de Klaus Iohannis la Ministerul Transporturilor, a declarat că va candida pentru șefia grupului PSD. "Candidez la sefia grupului. Mai multe vom vedea duminică", a spus acesta, citat de stiripesurse.ro.

 

Potrivit surselor citate de RomâniaTV, în noua sesiune parlamentară, Ilie Sârbu se va retrage din funcţia de lider al senatorilor PSD. Socrul premierul a decis astfel să nu mai candideze din nou pentru acest post.

Ilie Sârbu a confirmat faptul că nu va mai candida la şefia grupului parlamentar, dar nu a explicat foarte bine de ce a luat această decizie. "Aceasta este mai mult o retragere decât o demisie", a spus Ilie Sârbu, citat de Antena3.

Sursele citate de România TV susţin că Sârbu şi-ar da demisia şi din PSD, acesta dorindu-şi să ocupe un post de vicepreşedinte la Curtea de Conturi. Pentru a ocupa această funcţie, Sârbu va trebui să obţină votul plenului Senatului.

Printre numele vehiculate ca posibili înlocuitori ai lui Sârbu se numără senatorul Mihai Fifor, dar şi Ecaterina Andronescu sau Şerban Nicolae.

Senatorul Şerban Nicolae a declarat, pentru PSnews.ro, că ia în calcul varianta candidaturii la şefia grupului PSD.

„Am auzit şi eu de ipoteza asta. E o variantă la care mă gândesc. Eu, ca să vă spun cinstit (dar, întâi, o să le comunic colegilor din grup) aveam o altă propunere în ceea ce mă priveşte, o altă solicitare, dar n-aş face-o publică acum, pentru că – repet – aş vrea întâi s-o fac publică în faţa colegilor de la grup, nu printr-o declaraţie de presă. Oricum, nu iau locul nimănui. Eu, în general, încerc să evit situaţiile conflictuale şi, mai ales, chestiunea asta cu «am o idee bună: scoală-te tu, să m-aşez eu!» Nu ştiu cât e de adevărată şi povestea cu domnul Sârbu. La urma-urmei, nu trebuie să-şi dea o demisie în mod formal. Dacă, la începutul sesiunii, domnia sa ne comunică faptul că nu mai doreşte să ocupe funcţia de lider de grup, atunci va trebui să alegem pe altcineva", a spus Nicolae, potrivit RomâniaTV.net.

Întrebat ce va face în cazul în care va fi ales, PSD-istul a răspuns că important este să fie asigurat, în continuare, echilibrul în Senat.

„Nu cred că e mare lucru de schimbat. Avem aceleaşi angajamente de majoritate care susţine Guvernul. Nu avem proiecte deosebite. Oricum: indiferent cine ar veni lider de grup în locul domnului Ilie Sârbu, are aceeaşi misiune de a asigura un echilibru în cadrul Senatului, dialogul în interiorul coaliţiei, dar şi cu forţele de opoziţie pe acele puncte unde reuşim să ne înţelegem, fără să fie ceva spectaculos de făcut", a încheiat Şerban Nicolae.

Duminică, de la ora 17.00, senatorii social-democraţi vor avea o şedinţă la care va participa şi preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 aug, 21:37
Ana
Cel mai bun program acum! E bine sa te alaturi si tu cu incredere acum celui mai revolutionar si mai nou program prin care, cu o munca deosebit de interesanta, poti avea multumirea de a-ti completa stand acasa castigurile lunare. Aici nu se cere experienta sau vechime, ci numai ambitie si vointa de a-ti construi un viitor mai bun. Cere acum mai multe informatii la adresa de email: [email protected]
25 aug, 16:45
Proiect
START!
CAUTAM COLABORATORI - persoane serioase care doresc sa isi imbunatateasca venitul!
PROIECTUL vizeaza piata americana de carte electronica!
OFERIM:
- Contract legal de commision;
- Training gratuit sub forma unor lectii pe e -mail.
Cerinte: cunostinte minime PC, conexiune la internet, rabdare si seriozitate.
Piata de carte este in continua dezvoltare, iar veniturile dumneavoastra pot fi in crestere alaturi de noi.
Cei interesati pot trimite e-mail cu subiectul "PROIECT" la adresa: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ