BOR atacată de vrăjitoare

| 03 noi, 2013

După ce prin vocile a câtorva prelați mai conservatori, cum ar fi Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Pimen, a afurisit Uniunea Europeană, lupta Bisericii Ortodoxe Române cu valorile occidentale a trecut la faza pe Halloween.

Chiar dacă Halloween-ul, așa cum este sărbătorit la ora actuală, este o sărbătoare ”de import”, ea are totuși și o anume rezonanță în calendarul tradițional românesc. Astfel, pe data de 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramures celebreaza „Luminația”, considerata a fi o sărbătoare a morților. Ca urmare a faptului că, în general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morților sâmbătă, unii credincioși ortodocși sărbatoresc Ziua Morților nu pe 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie. Chiar dacă este sărbătoare catolică, Ziua Morților este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul răposaților. Similaritatea tradițiilor, precum și corespondența cu calendarul popular românesc este foarte probabil și unul dintre motivele pentru care Halloween-ul a prins atât de rapid în România.

Celălalt motiv nu are însă niciun fel de legătură cu semnificația spirituală originală a Halloween-ului, ci mai degrabă cu modul în care a ajuns să fie sărbătorit acest moment în toată lumea occidentală, sub vădite influențe comerciale. La fel ca și Crăciunul, Halloween-ul este astăzi o uriașă afacere pentru comercianți și organizatorii de evenimente, în care costumele grotești și atmosfera înfricoșătoare nu sunt decât un pretext pentru distracție. Iar cei care se distrează cel mai tare, sunt, bineînțeles, copiii.

Faptul că ”microbul” Halloween-ului i-a prins și pe români nemulțumește însă unele voci ale Bisericii Ortodoxe. Desigur, până în momentul de față nu am avut încă o poziție oficială prin care care să fie interzisă sărbătorirea Halloween-ului, dar unii reprezentanți BOR-ului fac tot ceea ce le stă în putință pentru a-i descuraja pe credincioși să participe la sărbătoare.

Astfel, ca o replică la Halloween-ul de inspirație americană, la Alba Iulia se desfășoară între 27 octombrie și 3 noiembrie, manifestarea "Săptămâna Îngerilor", organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și alte instituții și asociații din oraș. Comentând evenimentul, arhidiaconul Liviu Stanciu de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei din Alba Iulia a ținut să precizeze că doar "având îngerii alături, putem alunga duhurile rele cu gândul cel bun, nu cu măști naive din comerț; cu cultivarea frumosului, nu cu celebrarea urâtului; cu inima bună, nu cu ură și manifestări excentrice".

Altfel spus, prelatul atribuie semnificații spirituale unei sărbători care, cel puțin pentru români, este legată în mod exclusiv de ludic și laic. În loc să se ocupe de cele sfinte, de ajutorarea celor care au nevoie de sprijinul Bisericii, adică de lucrurile care contează cu adevărat pentru spiritualitatea și moralul acestui popor așa cum au început să procedeze mulți preoți ortodocși cu har și suflet mare, unii reprezentanți ai BOR se luptă cu vrăjitoarele și strigoii de carton pe care românii i-au adoptat ca să se distreze.

Tag-uri: BOR, halloween
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ