Breaking news: Băsescu susţine proiectul de descentralizare al USL

| 04 noi, 2013

Ar fi cu totul nefiresc să ne închipuim că acum, în 2013, când descentralizarea este aproape de realitate, fiind realizată de USL pentru că Guvernul PDL condus de domnia sa nu a fost capabil, Traian Băsescu să ajungă la concluzia că descentralizarea nu mai este bună.

Unul dintre cele mai importante proiecte USL este descentralizarea. Nu este vorba numai despre un proiect important pentru 2013, ci despre o reformă administrativă aşteptată de România de mulţi ani şi care ar putea schimba în bine multe din serviciile esenţiale pentru comunităţile locale şi întreaga ţară. După o perioadă de reglaje politice care au mai prilejuit şi unele mârâieli, iată că astăzi vorbesc de bine despre acest proiect lideri PSD, lideri PNL în frunte cu Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Surpriza totală este însă faptul că însuşi Traian Băsescu susţine descentralizarea. Iată ce spune şeful statului: „în realitatea de zi cu zi avem însă două sectoare extrem de importante, vitale pentru prezentul şi viitorul naţiunii, care trebuiesc imediat transferate sub autoritatea administraţiilor locale: educaţia şi sănătatea. Cu siguranţă, şi direcțiile agricole trebuiesc mutate la Consiliile Judeţene, ca şi problematica de mediu, dar educația şi sănătatea sunt zone de activitate puternic finanţate din bugetul de stat, care au ca rezultat al activităţii lor, până în prezent, mediocritatea”.

Şeful statului nu se opreşte aici. „Este greu de imaginat”, afirmă el „că astăzi mai numim un director de colegiu prin ordinul ministrului. Este greu de imaginat că un director de spital mai ajunge la ordinul ministrului, când el prestează o activitate legată de comunitate, de nevoile comunităţii. (…). Am convingerea că trecerea inspectoratelor şcolare în subordinea administraţiei locale, la municipii şi la nivel judeţean, pentru coordonarea activităţilor în mediul rural, va fi una din cele ale creşterii calităţii învăţământului, a educaţiei. Nu sunt de acord cu cei care spun că este un proces cu care trebuie să umblăm precum cu oul. Nu este aşa, pentru că nu este un proces complicat transferul de la minister la administraţia locală a autorităţii în ceea ce priveşte educaţia, sănătatea, agricultura”.

Corifeii băsescieni probabil că se freacă la ochi şi nu mai înţeleg nimic. Tocmai de aceea, pentru a le veni în sprijin şi a nu cădea în capcana de a considera că aceste declaraţii sunt scoase din context sau reprezintă un accident izolat, consider util să completez afirmaţiile preşedintelui cu încă două mesaje pe deplin lămuritoare. „Decizia este a guvernului, el poate să o facă sau să nu o facă, dar eu voi continua să o susţin ca soluţie de modernizare a statului şi în acest fel, crearea unei presiuni pe instituţiile statului ca lucrurile să se întâmple, nu pentru că ar exista o ambiţie, ci sunt convins că e cea mai bună soluţie pentru România, un proces de descentralizare, rapid. (…). Eu nu susţin că lucrurile vor fi perfecte a doua zi, că administraţia locală va prelua direcţiile agricole, direcţiile de mediu, direcţii de pe la Ministerul Transporturilor, Inspectoratul de Învăţământ, Inspectoratul Şcolar sau Direcţia de Sănătate şi va fi un succes extraordinar începând din a doua zi. Transferul de responsabilitate, resurse şi autoritate este un transfer care se va produce în mod real în trei, patru, cinci, şase luni, iar primăriile, consiliile judeţene, de la caz la caz, îşi vor crea structurile de administrare a activităţilor descentralizate, deci vor fi necesare 3-6 luni, dar o dată puse la punct, lucrurile vor merge mult mai bine în sistem descentralizat decât aşa cum sunt acum.”

Toate aceste declaraţii ale preşedintelui nu sunt de azi de ieri. Ele au fost făcute încă din 2006 (13 octombrie) într-un discurs susţinut de Traian Băsescu la întâlnirea cu edilii locali din Oradea. Vorbim deci despre un discurs susţinut de preşedintele în funcţie, despre un sprijin clar pe care domnul Băsescu îl arată procesului de descentralizare de foarte mult timp, în mod constant. Prin urmare, ar fi cu totul nefiresc să ne închipuim că acum, în 2013, când descentralizarea este aproape de realitate, fiind realizată de USL pentru că Guvernul PDL condus de domnia sa nu a fost capabil, Traian Băsescu să ajungă la concluzia că descentralizarea nu mai este bună.

Preşedintele ne-a mai servit şi cu alte prilejuri răsturnări spectaculoase şi răzgândiri istorice, însă pe un asemenea subiect atât de important pentru ieşirea din mediocritate, ca să-l cităm pe chiar pe domnul Băsescu, sper că domnia sa va fi consecvent până la capăt şi va susţine procesul de descentralizare reală a României vital pentru modernizarea statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ