Descentralizarea va fi asumată de Guvern. Vin surprize de la PNL?

| 08 noi, 2013

Negocierile pe tema descentralizării se află într-un stadiu avansat, însă acest lucru nu a oprit PNL să facă pași înapoi.

Premierul Victor Ponta a anunțat în cadrul ultimei ședințe de Guvern că săptămâna viitoare vor fi finalizate discuțiile pe tema descentralizării, astfel încât joi, 14 noiembrie, legea să fie trimisă Parlamentului, iar Executivul să își poată angaja răspunderea în jurul datei de 19 noiembrie.

Negocierile pe tema descentralizării se află într-un stadiu avansat, însă acest lucru nu a oprit PNL să facă pași înapoi. Deși vicepremierul Liviu Dragnea a negociat în urmă cu câteva săptămâni proiectul legii cu prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, în cadrul unei Comisii mixte PSD-PNL, iar lucrurile păreau bătute în cuie, iată că liberalii nu se dezmint și s-au răzgândit pe ultima sută de metri. N-ar fi deloc o surpriză ca fix în ziua asumării răspunderii Guvernului să asistăm la un breaking news cum că acest lucru nu va mai avea loc, tocmai din cauza PNL.

Mărul discordiei îl reprezintă ministerele Culturii, Internelor și Muncii, la conducerea cărora se află liberalii. Referitor la ministerul Muncii, opoziția Marianei Câmpeanu față de transferarea ANOFM în subordinea autorităților locale a fost clară de la început. Interesant este că după ședința Comisiei mixte PSD-PNL în care a fost negociat proiectul descentralizării, ședință la care ministrul Muncii a lipsit, dar au participat în schimb reprezentanți ai ANPS și ANOFM, însuși Iohannis a declarat că nu a fost lămurit pe deplin de ce aceste structuri trebuie să rămână la minister și nu pot fi transferate în subordinea Consiliilor Județene.

În ceea ce privește Internele, încă de la începutul discuțiilor ministrul Radu Stroe a afirmat, fără niciun dubiu, că Poliția nu va face obiectul legii pe care Guvernul își va angaja răspunderea, ci va fi tratată într-un act normativ separat, dedicat Poliției Locale, lucru confirmat și de primul-ministru.

Dacă ministerele Internelor și Muncii și-au exprimat nemulțumirile cu privire la descentralizare încă de la începutul discuțiilor pe tema acestui proiect, o surpriză de ultim moment a fost cea venită din partea Culturii. În varianta legii negociată inițial, se vorbea despre înființarea în subordinea consiliilor județene, respectiv a CGMB, a direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniu, respectiv a Municipiului Bucureşti, prin reorganizarea direcţiilor judeţene pentru cultură, respectiv a Municipiului Bucureşti şi preluarea tuturor competenţelor exercitate de acestea din urmă, cu excepţia celor ce derivă din exercitarea funcţiilor de inspecţie şi control și trecerea în administrarea consiliilor locale şi a sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, a sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic, libere de sarcini, aflate atât în domeniul public cât şi în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România-Film”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente. Așadar, descentralizare instituțiilor din subordinea ministerului Culturii rămâne pe mai târziu.

Se pare că unii miniștri liberali nu sunt de acord cu numărul doi ca funcție din propriul partid, Klaus Iohannis, care declara că „soluția pentru problemele oamenilor este descentralizarea. S-a constatat că, atunci când o atribuție se dă primarului sau Consiliului Local sau Consiliului Județean, se rezolvă mult mai simplu” și că aceasta „nu este doar dorită, este absolut necesară”.

În contextul unor tensiuni în interiorul PNL, dar și în interiorul USL, momentul angajării răspunderii Guvernului pe legea descentralizării administrative poate fi considerat o adevărată piatră de hotar, un test pentru loialitatea liberalilor față de Guvernul din care fac parte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ