Manipulare de două zile cu declaraţiile lui Reding

| 05 noi, 2013

De două zile, România este scena unor manipulări care amintesc de mobilizarea fără precedent din vara anului 2012 când instituţii şi politicieni europeni erau intoxicaţi pe bandă rulantă cu scenarii catastrofice în legătură cu situaţia statului de drept din România.

Totul a pornit de la câteva declaraţii ale comisarului pentru Justiţie Viviane Reding care ar fi criticat situaţia statului de drept. Ca la un semnal, presa cotrocenistă a sărit ca arsă, clamând nici mai mult nici mai puţin decât faptul că România primeşte o nouă atenţionare cu privire la statul de drept.

Evident, orice persoană minim informată se întreabă de unde a mai apărut şi această problemă în condiţiile în care deciziile Curţii Constituţionale au fost respectate şi în 2012 şi în prezent chiar dacă, de multe ori, nu au fost chiar pe placul puterii.

Explicaţia vine însă foarte repede dacă facem o comparație între declaraţiile comisarului Reding, cu relatările acestor declaraţii făcute de presa apropiată de Traian Băsescu.  Oficialul european a precizat că, pe lângă criza economică şi financiară, UE s-a confruntat, în mai multe situaţii, cu o criză "a statului de drept." Viviane Reding a dat trei exemple de astfel de incidente: "criza romilor din Franţa, din vara lui 2010, când drepturile oamenilor aparţinând unei importante minorităţi au fost puse în pericol, criza ungară de la sfârşitul lui 2011, când am fost îngrijoraţi în special de independenţa justiţiei, şi criza statului de drept din România, din vara lui 2012, când nerespectarea unor decizii ale Curţii Constituţionale a ameninţat să submineze statul de drept".

Pornind de la cuvintele doamnei Reding, citate exact şi într-o traducere corectă înţelegem două lucruri foarte clare. În primul rând, referirea doamnei Reding este la timpul trecut. Şi Franţa, şi Ungaria, şi România sunt menţionate în contextul unor situaţii deja consumate. În plus, referirile la România sunt plasate în registrul riscurilor care nu s-au concretizat, în condiţiile în care deciziile Curţii Constituţionale de după referendumul din 2012 au fost respectate de toată lumea, iar Traian Băsescu este preşedinte şi astăzi, chiar dacă împotriva sa au votat aproape 8 milioane de români.

Ei bine, pornind de la aceste declaraţii foarte clare, presa cotrocenistă a ajuns la concluzia că statul de drept este încălcat astăzi în România. Or, comisarul european a confirmat negru pe alb că se referă la trecut. Un trecut fără prea multe păcate în condiţiile în care, aşa cum spuneam, toate deciziile Curţii Constituţionale din România au fost respectate integral de întreaga clasă politică.

Cu toate acestea, de două zile mai multe mijloace de informare în frunte cu Evenimentul Zilei deformează grosolan realitatea şi vorbesc în neştire despre încălcarea statului de drept în România care s-ar produce în acest moment şi pentru care România ar fi arătată cu degetul de către comisarul european pentru Justiţie.

Astfel de manipulări au avut un succes major în vara anului trecut mai ales în condiţiile în care au avut drept ţintă liderii europeni. Acum, tehnica manipulării este repetată, având drept ţintă publicul intern. Aceeaşi strategie aplicată acasă are mai puţine şanse de succes în condiţiile în care marea majoritatea a opiniei publice informate a devenit imună la propaganda portocalie. Asta cu atât mai mult cu cât intoxicările vizează un public profund nemulţumit de activitatea politică a lui Traian Băsescu şi imposibil de convins că cineva a încălcat statul de drept în România în condiţiile în care domnul Băsescu se află în continuare în fotoliul confortabil de la Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ