Buna colaborare între autorităţi în scandalul cărnii stricate

| 14 mar, 2014

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a întreprins săptămâna aceasta mai multe acţiuni de verificare a unor firme ce se ocupă procesarea cărnii, până în prezent rezultatele fiind confiscarea mai multor tone de carne şi preparate din carne.

Conform preşedintelui interimar al ANPC, Marius Dunca, au fost verificaţi 401 operatori economici, dintre care la 161 s-au constat abateri, autoritatea sesizând mai multe probleme legate de procesarea, depozitarea şi etichetarea produselor din carne.

Spre exemplu, în Mehedinţi au fost găsite 1.010 kg de carne de porc expirate din iulie 2013 şi 880 de kg carne de pui provenite din UE cu deficienţe de etichetare, iar în Braşov 9,8 tone picioare de porc şi 129 kg carne de porc expirate. Dintr-o cantitate totală de 333 de tone de carne, 115 tone au fost găsite cu probleme, iar 19 tone au fost oprite imediat de la comercializare. De asemenea, au mai fost semnalate nereguli legate de procedurile de import al acestui tip de produse provenite din spaţiul intra şi extracomunitar, dar şi în ceea ce priveşte etichetarea cărnii destinate vânzării.

În paralel, reprezentanţi ai DIICOT ajutaţi de autorităţile din mai multe judeţe au desfăşurat mai multe acţiuni menite să destructureze reţele economice care aduceau carnea alterată în România, făcând în acelaşi timp evaziune fiscală. Procurorii DIICOT au fost de asemenea sprijiniţi în instrumentarea dosarelor de Serviciul Român de Informații, care a inițiat acțiunea de combatere a fenomenului infracțional încă de la începutul lui 2013. Implicarea SRI a fost justificată de faptul că, în Strategia de Securitate Naţională a României, criminalitatea transnaţională organizată şi evaziunea fiscală de mare risc sunt considerate ca probleme ce intră în aria de competenţe a Serviciului.

Dincolo de toate aceste detalii tehnice, scandalul cărnii stricate demonstrează unde poate duce buna colaborare între diversele instituţii ale statului, din moment ce vorbim despre o acţiune conceratată care a avut loc pe întreg cuprinsul ţării. Coordonarea dintre ANPC, pe de-o parte, şi DIICOT şi SRI, pe cealaltă parte, a însemnat că, în momentul în care autorităţile au strâns suficiente probe împotriva firmelor care procesau şi comercializau carne cu probleme şi făceau în acelaşi timp evaziune fiscală, reprezentanţii statului au intervenit rapid şi eficient. În timp ce ANPC-ul se ocupa de problema calităţii produselor în sine, DIICOT-ul a acţionat decisiv pentru a combate componenta economică a reţelelor, până în prezent fiind reţinute câteva zeci de persoane. Cu alte cuvinte, între diversele organisme care răspund în faţa puterii executive din România a existat în mod real o coordonare care a dus la rezultate notabile.

Dosarul cărnii alterate poate reprezenta un caz de manual în ceea ce priveşte destructurarea unor reţele de criminalitate economică care prin acţiunile lor puneau în primejdie sănătatea publică. Capturile impresionante realizate atât de ANPC cât şi DIICOT arată că o anchetă desfăşurată profesionist şi finalizată printr-o serie de descinderi coordonate ţări se poate desfăşura fără probleme. De asemenea, acest dosar ridică ştafeta în ceea ce priveşte colaborarea dintre diversele autorităţi ale statului atunci când vine vorba despre apărarea intereselor cetăţenilor.

Tag-uri: ANPC, carnea stricata
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ